Nieuws

Draghi en Zuid-Europa zetten banken op winst

Europese bankaandelen zijn aan een furieuze rally begonnen nadat Draghi hintte op een einde aan de politiek van het gratis geld en de redding van Spaanse en Italiaanse crisisbanken.

De Europese aandelenmarkt heeft het spoor omhoog verloren. Per saldo is de Eurostoxx 50 de afgelopen maand een paar procent gedaald, waarbij vrijwel alle sectoren deelden in de malaise. Een sector valt echter op in positieve zin: de banken.

De banken zijn aan een ware rally bezig door Draghi en de bankenreddingen in Spanje in Italië. Het belangrijkst was waarschijnlijk het tweede.

De redding van Banco Popular Espanol in Spanje door Banco Santander en de staatsredding van van twee Italiaanse banken uit de regio Veneto en die van Banca Monte dei Paschi di Siena, zorgde voor een zucht van verlichting bij beleggers.

Inflatoire krachten 

Hoewel in de politiek niet iedereen blij was met de reddingen, omdat de regels van de Europese Unie voor de zoveelste maal buiten kracht worden gezet, zorgde het in de markt voor rust. Grotere faillissementen zijn in ieder geval voorloopig niet te verwachten en dus is ook het gevaar voor een domino-effect geweken.

De tweede factor die de banksector duidelijk geholpen heeft is ECB-president Mario Draghi. Vooral een optreden een week geleden in Portugal was belangrijk. Draghi zei daar dat het gevaar van deflatie geweken is en er nu inflationaire krachten aan het werk zijn.

Voor de markt was dat een duidelijk signaal dat het niet lang meer kan duren voordat de ECB zijn opkoopprogramma van (staats)obligaties staakt en misschien volgend jaar zelfs een eerste rentestap zal zetten, weg van de 0%. Voor banken zou dat goed nieuws zijn omdat die bij hogere rentestanden hogere marges kunnen halen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

IEXFonds 40