Nieuws

Factorbeleggen is het nieuwe stockpicken

Fondsmanagers maken steeds vaker gebruik van factorbeleggen. De kunst is om die trends te herkennen met de hoogste alfa. Columnist Cullen Roche is sceptisch.

Er is een nieuwe tendens onder actieve managers die hun klanten ervan proberen te overtuigen dat zij beter resultaten boeken dan de markt. Vroeger draaide eigenlijk alles om stockpicking  en sectorpicking, nu is het nieuwe mantra factorbeleggen.

Cullen Roche is sceptisch, zo vertelt hij in een column voor een Pragmatic Capitalism. Bij stockpicking of sectorpicking is het idee simpel. Alles draait om het vinden van aandelen of sectoren die het in een stijgende markt beter doen dan de rest. Hoe hoger de alpha hoe beter.

Alles draait om alpha 

Klinkt als een logische strategie, maar is verdomd moeilijk. Stockpickers legden het de laatste jaren vaak af tegen indexfondsen die voor de klanten ook nog eens veel goedkoper waren.

Een aantal fondsmanagers heeft volgens Roche daarom nu het roer omgegooid. Wat ze nu aan klanten proberen te verkopen is een nieuwe beleggingsstrategie, namelijk het beleggen in factoren met een hoge alpha.

Van stockpicking naar factorpicking

Mogelijke factoren zijn bijvoorbeeld aandelen met een hoog dividendrendement; een lage koers-winstverhouding of juist een hoge; aandelen die een rally achter der rug hebben (momentum); of die zoveel zijn gedaald dat er veel verborgen waarde is (value).

De ene keer doet een bepaalde factor het goed, dan weer een andere. Het is aan de fondsmanager om de juiste factoren op het juiste moment uit te kiezen. 

Roche is sceptisch. In zijn ogen lijkt het erg veel op stockpicking. Het klinkt hoogstens wat ingewikkelder, en is het misschien ook wel. De kansen op succes (of falen) zijn in zijn ogen net zo groot als bij het stockpicking.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alles over de rente