Nieuws

Duurzaam wordt mainstream en wel hierom

Pimco geeft 11 argumenten waarom duurzaam en sociaal verantwoord beleggen synoniem worden met 'gewoon' beleggen.

Duurzaam en sociaal verantwoord beleggen is allang niet meer iets dat alleen door een klein groepje idealisten en minibanken zoals Triodos wordt gepraktiseerd. Als je Donald Trump hoort, zou je het misschien niet denken, maar duurzaamheid wordt in beleggerskringen steeds meer de maat en niet de uitzondering. En dat is een ontwikkeling die alleen maar verder door zal zetten, meent Alex Struc, hoofd duurzaam beleggen bij vermogensbeheerder Pimco.

11 redenen

Struc geeft elf redenen waarom dit zo is. 

1. De klimaatverandering wordt nu door (bijna) iedereen erkend.

2. We leven steeds langer. Duurzaamheidskwesties zullen niet alleen onze kinderen treffen, maar ook onszelf. Logisch dus dat het deel uitmaakt van onze beleggingsbeslissingen.

3. De (sociale) media zorgen ervoor dat steeds meer bedrijven zich bijna gedwongen voelen zich te houden aan een heel scala van duurzaamheidscriteria.

4. Nieuwe regelgeving zorgt ervoor dat bedrijven met milieuonvriendelijke technologieën zoals bijvoorbeeld kernenergie of kolen anders gewaardeerd worden.

6. De millenniumgeneratie en de generatie X nemen in de maatschappij gaandeweg de leidende posities over van de babyboomers – kijk maar naar de nieuwe Franse regering, van wie de helft uit vrouwen bestaat. Jongere generaties stimuleren duurzaam beleggen.

7. Goed bestuur is van fundamenteel belang, dat heeft de financiële crisis van 2008 aangetoond. Actieve beleggers hechten er steeds meer belang aan.

8. De waardenketens van grote bedrijven worden steeds internationaler en complexer. Beleggers staan snel klaar om bedrijven af te straffen voor zaken als kinderarbeid, schendingen van mensenrechten of slecht bestuur.

9. Technologie verandert het businessmodel van bijna alle economische sectoren. Bedrijven die zich niet kunnen of willen aanpassen, komen in zwaar weer terecht.

10. Ook de energiesector evolueert: de oliemarkt krijgt een andere dynamiek, aardgas wordt goedkoper dan steenkool, en hernieuwbare energie wordt betaalbaarder.

11. De publieke en private sector werken steeds vaker samen, niet alleen voor infrastructuurprojecten, maar ook voor sociale en milieukwesties.

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

IEXFonds 40