Nieuws

Indexproducenten maken actieve keuzes

Beleggers in ETF's willen de markt bijhouden, maar voor indexproducenten is het niet altijd even eenvoudig om aan die wens tegemoet te komen.

Indexbeleggers worden passief genoemd, maar de realiteit blijkt weerbarstiger. Achter de schermen maken indexproducenten zoveel keuzes dat passief al snel actief wordt. Dat stelt Aaron Brown van AQR Capital Management in een column voor Bloomberg. 

Om een voorbeeld te noemen. Er zijn partijen die vinden dat Facebook, Alphabet en Ford geweerd zouden moeten worden uit indices (en daarmee uit ETF's) omdat er maar zo weinig stemgerechtigde aandelen in omloop zijn.

Hongerobligaties

Er zijn volgens Brown ook beleggers die vinden dat ETF’s geen Venezolaanse "hongerobligaties" zouden moeten kopen, terwijl ze wel in indices zijn opgenomen. En MSCI neemt de grootste Chinese bedrijven slechts voor een klein percentage in zijn indices mee omdat ze niet transparant genoeg zouden zijn.

Ofwel, indexproducenten worden constant met moeilijke keuzes geconfronteerd. Die keuzes kunnen zo ingrijpend zijn dat het in strijd is met het (passieve) doel van een ETF, namelijk om een zo goedkoop en gediversifieerde mogelijke effectenportefeuille te hebben die het net zo goed doet als het marktgemiddelde.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus