Nieuws

MiFID II een zegen voor beleggers

Vermogensbeheerders krijgen volgend jaar met MiFID II te maken met veel nieuwe regels die voor hen soms vervelend zijn, maar voor beleggers zeker niet.

In de Europese financiële sector wordt vaak geklaagd over de nieuwe regels die hen volgend jaar worden opgelegd. Jaloers kijken ze naar de Verenigde Staten, waar een aantal regels alweer worden versoepeld. Van de andere kant mogen beleggers blij zijn met de strengere regels, ook wel bekend als MiFID II.

Zij worden beter beschermd en krijgen vooral veel meer inzicht in de kosten van beleggingsproducten, zegt fondsenbeoordelaar Morningstar.

Morningstar zet op zijn website een aantal van de verandering op een rijtje. Zo moeten vermogensbeheerders meer openheid van zaken geven over hoe de kosten binnen een beleggingsproduct zijn opgebouwd. Met name bij de transactiekosten zal dat voor beleggers nieuwe inzichten bieden. 

Research moet apart afgerekend worden

Een tweede punt dat verandert zijn de kosten van beleggingsonderzoek. Vermogensbeheerders zullen die kosten in de toekomst via een aparte rekening moeten betalen aan de bedrijven waar ze de research van inkopen. Ook dit zorgt voor meer transparantie en bescherming van beleggers. 

Vermogensbeheerders zullen verder bij elk product moeten aangeven wat hun doelgroep is. Dit kan beleggers helpen betere beslissingen te nemen. Past een product wel echt in uw portefeuille qua risicoprofiel of beleggingshorizon?

MiFID niet anders dan andere trends

Voor de financiële sector is MiFID II zeker een uitdaging. Met name kleinere en middelgrote vermogensbeheerders zullen het volgens Morningstar lastig krijgen omdat zij minder schaalvoordelen hebben.

Morningstar verwacht dat vermogensbeheerders die het eerst de regels invoeren, en het liefst nog iets verder gaan, uiteindelijk als winnaars uit de strijd komen. Wat dat betreft is MiFID II niet veel anders dan alle technologische veranderingen (fintech) die op de sector afkomen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie