Nieuws

Weinig verzekeraars hebben duurzaamheidsdoelstellingen in hun beleggingsbeleid

Slechts een kwart van de Nederlandse verzekeraars formuleert duurzaamheidsdoelstellingen in het beleggingsbeleid, aldus de VBDO.

De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling onderzocht dit jaar voor de zevende keer het duurzaam beleggingsbeleid van verzekeringsmaatschappijen. De onderzoekers namen de dertig grootste verzekeraars in Nederland onder de loep.

“De laatste twee jaar boekt de verzekeringsbranche vooruitgang op het gebied van duurzaam beleggen”, zegt VBDO-directeur Angélique Laskewitz. Toch doet zij een duidelijke oproep aan de sector.

“Zo'n 77% van de onderzochte verzekeraars formuleren geen duurzaamheidsdoelen, terwijl dat een essentieel onderdeel van het duurzaam beleggingsbeleid is. Vooral heldere, gedetailleerde en meetbare doelstellingen ontbreken. Het duurzaam beleggingsbeleid moet prominenter op de bestuurs-agenda en beter ingebed in de lange termijn beleggingsstrategie. Daarnaast is het belangrijk dat verzekeraars voor hun vermogensbeheerder duurzame doelen opstellen, zodat ook deze branche duurzamer wordt.”

Meest duurzame verzekeraars

De best scorende verzekeraars uit het onderzoek van de VBDO zijn:

  • Zwitserleven
  • a.s.r.
  • Reaal

Opmerkelijk is dat Dela voor de eerste keer meedoet en direct op de achtste positie in de ranglijst belandt. Allianz gooit ook hoge ogen. De maatschappij stijgt dit jaar met zeven plaatsen naar nummer dertien en is daarmee de grootste stijger dit jaar, aldus de VBDO.

Een groot aandachtspunt voor VBDO is de groep van vijf achterblijvers onderaan de ranglijst. Zij scoren geen enkel punt op bestuur, beleid, implementatie en transparantie op het gebied van duurzaam beleggen.

De VBDO ziet nog kansen op het gebied van de kwaliteit van de rapportages over de duurzame beleggingsactiviteiten.

  • Verzekeraars kunnen bijvoorbeeld de impact en de resultaten van het duurzaam beleggingsbeleid wat beter aantonen.
  • Er is ruimte voor verbetering ten aanzien van communicatie naar klanten. Slechts een derde van de onderzochte verzekeraars in Nederland informeert klanten actief over het duurzaam beleggingsbeleid, bijvoorbeeld via nieuwsbrieven en social media. Dit is overigens wel een verdubbeling ten opzichte van de laatste studie uit 2014.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?