Nieuws

Fondsbeleggen met geld-terug-garantie

De Britse vermogensbeheerder Orbis heeft een bijzonder kostensysteem bedacht om fondsklanten aan zich te binden.

In de discussie over het beste kostensysteem voor actieve fondsen (om de passieve kostenstunters het hoofd te bieden), heeft de Britse vermogensbeheerder Orbis iets nieuws bedacht. Orbis komt met iets dat sterk lijkt op een geld-terug-garantie.

Orbis gebruikt het eigen Global Equity Fund en het eveneens in januari 2014 gelanceerde UK Equity Fund voor een uniek experiment. Als de index wordt verslagen wordt 50% van de outperformance apart gehouden. Zodra het fonds slechter presteert dan de index wordt de spaarpot aangesproken om beleggers voor de helft van de underperformance te compenseren. Met deze regeling blijven de fondsprestaties in de buurt van de index hangen. 

Tegenstand

Er zitten wel wat addertjes onder het gras. Jaarlijks mag maximaal een derde van de reserves worden aangesproken. De verliescompensatie is gemaximaliseerd op 2,5% en als de spaarpot leeg is worden er vergoedingen ingesteld om het tegoed aan te vullen. Volgens Dan Brocklebank, verantwoordelijk voor de activiteiten van Orbis in het Verenigd Koninkrijk, is het experiment een poging om de kosten van Orbis gelijk te laten lopen met die van de klanten.

Klanten enthouasiast? Niet echt. Het fonds stuit op tegenstand. Brocklebank wijt die vooral aan onbekendheid met de nieuwe kostenaanpak. Het zal volgens hem tijd zal kosten om klanten te laten wennen aan het nieuwe model. Maar veel klanten blijken ook een afkeer te hebben van de onzekerheid die inherent is aan deze manier van kosten rekenen.

Aandeelhouders van het Global Equity Fund hoeven een lege reservepot nog niet te vrezen.  Van begin 2014 tot en met 9 juni bedroeg het rendement van het fonds 66,43%. De benchmark MSCI World leverde in die periode een rendement op van 64,49%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen