Nieuws

Altijd op zoek naar die koerskatalysator

Voor iemand die betaald wordt om zich zorgen te maken, is CIO Alexandra Morris van Skagen Funds opmerkelijk optimistisch over de financiële markten. Wat zijn haar picks?

Alexandra Morris, investment director van het eigenzinnige Skagen Funds uit Stavanger, Noorwegen, was vorige week in het land om de outlook van het fondsenhuis uit te dragen. Hoe kijkt Skagen aan tegen de financiële markten?

Daarnaast wilden wij van IEXProfs natuurlijk ook graag weten of het Noorse fondsenhuis nog altijd de onvervalste waardebelegger is die het sinds de oprichting in 1993 altijd al was. Want begin 2015 verzette het belangrijke wereldwijde aandelenfonds Skagen Global zijn beleggingsbakens. Er werd gekozen voor meer high conviction (minder aandelen is meer) en minder deep value om minder snel in value traps te vallen. Risicomanagement werd belangrijker.

Reden van de aanpassing was een jarenlange underperformance van het fonds. Skagen Global stond daarin echter niet alleen. Alle waardebeleggers keken toentertijd tegen achterstand aan. Populaire waardesectoren zoals telecom, energie en financials lieten het al die tijd afweten. In 2016 kwam pas het herstel van waarde-aandelen.

Waardering first

Maar is er wel veel veranderd bij Skagen? Niet echt. Cio Alexandra Morris, sinds de zomer van 2016 verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Skagen, publiceerde begin dit jaar het artikel Right pricing and patience lead to good returns, waarin zij klip en klaar vertelt dat waardering voor Skagen nog altijd de belangrijkste maatstaf is om wel of niet in een aandeel te stappen. Concluderend met: “However, I have faith that when we find a company whose price tag is too low, the returns will be good. Picking the right company's in today's market is therefore more important than it has been in a long time.”

Skagen is Skagen?
Morris:  "Er is niets veranderd. Wij kiezen nog altijd voor de waardebenadering, maar we kunnen ook aandelen kopen die niet goedkoop ogen. Wat is de katalysator die de koers laat stijgen? Die willen we vinden. Als er geen trigger, die de koers omhoog kan jagen, stappen we niet in een aandeel."

Wat is uw functie in het beleggingsproces van Skagen?
Morris: "Ik ben hoofd beleggingen. Ik beschouw mezelf als een herder, die complimenten geeft als de resultaten goed zijn en beleggers het juiste pad opstuurt als het wat minder gaat. Maar hoewel Skagen met duidelijke principes opereert, hebben de portfoliomanagers alle vrijheid om de fondsportefeuille in te delen. Ik daag ze vooral uit vanuit een sterk risicobesef." 

Contrair is key

Waar ziet u, Skagen, op dit moment nog waarde in de aandelenwereld?
Morris: "In de opkomende markten. De combinatie van lage waardering en stijgende winstgevendheid maakt aandelen opkomende marken zeer aantrekkelijk. Wij verwachten dat zij het de komende jaren 50% beter doen dan aandelen uit de volwassen wereld."
Waarderingsverschil van belangrijkste aandelenregio's
naam voor SEO

Waar zet Skagen verder op in?
Morris: "Op aandelen uit Japan. Die profiteren van een beter wordende corporate governance. Ook de aanstaande belastinghervormingen helpen. IT-sector blijft aantrekkelijk, vooral de hard ware-kant. We hebben daarnaast de sector consumer discretionary overwogen. Consumenten hebben meer uit te geven. Europa? Onze fondsen zijn zwaar overwogen. We zien interessante bedriijven in de garlic belt. We houden van de contraire benadering" 

Amerika dan. Wat gaat Trump betekenen?
Morris:"Tot nu toe is de nieuwe Amerikaanse president niet echt effectief. Belegger beginnen het vertrouwen te verliezen dat hij zijn agenda in de praktijk brengt. Het is veel praten en weinig doen. Infrastructuurbedrijven en bedrijven met hoge belastingafdrachten stegen onmiddellijk toen Trump won maar vervolgens gingen de koersen langzaam weer naar beneden. Ik zie hem niet als negatief voor de markten. Maar wij kijken verder dan een presidentsschap. Het is heel gemakkelijk om de hele dag de ruis in je op te nemen. Niet doen! Belangrijker zijn de grote trends en de specifieke omstandigheden van de verschillende bedrijven. Wij gaan voor de lange termijn. Aandelen houden we gemiddeld drie tot vier jaar aan. Zodra een aandeel het koersdoel heeft bereikt, wordt het gestaag verkocht." 

"Wij gaan voor de lange termijn. Aandelen houden we gemiddeld drie tot vier jaar aan"

Wanneer komt er een einde aan de huidige bullmarkt? 
Morris: "Wie zal het zeggen? Het is de laatste jaren een one way street. Sinds 2009 gaan de koersen omhoog, ondanks alle crises die we in de tussentijd hebben gehad. De markten blijven maar gaan. Reden? Omdat de rentes zo laag zijn. Ik maak me daarom zorgen over de jonge generaties. Die hebben nog nooit een hoge rente meegemaakt. Of inflatie. Gaan zij niet te veel schulden aan? Want ooit gedragen de economieën zich weer normaal, met de cycles die daarbij horen. Dat biedt kansen voor actieve beleggers. Zoals actieve beleggers ook in de opkomende markten meer mogelijkheden hebben om de index te verslaan. Daar maken actieve beleggers al jaren het verschil."
Crises hebben geen vat op de aandelenmarkten

 
35 jaar dalende rente

Obligaties?
Morris: "Wij kiezen voor korte duratie. Dat zegt genoeg."

Op wat voor rendementen kunnen aandelenbeleggers rekenen?
Morris: "5% moet kunnen. Als rentes omhoog gaan, dan kunnen ook de rendementen van aandelen nog iets stijgen. Aandelenbeleggers moeten wel betaald worden voor het extra risico dat ze zijn aangegaan. Ik zou hogere rentes verwelkomen. Dat leert mijn kinderen voorzichtig te zijn met het aangaan van schuld.

Risico's?
Morris: "Dat is het terrein waar ik me ophoud. Zorgen maken, dat is mijn baan. Ik maakt me een half jaar geleden meer zorgen over Brexit dan tegenwoordig. Ja, aandelen zijn duur, maar de economien doen het ook goed. Op korte termijn zie ik geen beren op de weg. De wereldeconomie ziet er goed uit, ondanks de recordprijzen voor aandelen." 

Aha, het goldilockscenario wordt van stal gehaald?
Morris: "De perfecte wereld? Zo voelt het wel."


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus