Nieuws

Europese ETF-beleggers bleven in mei dicht bij huis

Detlef Glow van Lipper analyseert de Europese ETF-verkoop in mei. Opnieuw waren euro-aandelen populair. Maar wie waren de verliezers?

Het totaal beheerde Europese ETF-vermogen nam ook in mei toe. Bent u verbaasd? Het Europese ETF-vermogen steeg van 570,6 miljard euro naar 578,1 miljard euro. Deze stijging van 7,5 miljard euro werd vooral gedragen door instroom van 9 miljard euro. Van de markten moesten ETF-beleggers het niet hebben. Koersontwikkelingen resulteerden in een daling van het belegde ETF-vermogen van 1,5 miljard euro.

De instroom in mei veranderde weinig aan de samenstelling van de Europese ETF-markt. Aandelen-ETF's waren eind mei goed voor 406,7 miljard van het totaal beheerde Europese ETF-vermogen. Op ruime afstand volgden passieve obligatiefonden (143,3 miljard euro) en passieve grondstoffenfondsen (17,6 miljard euro).

Aandelen domineren Europese ETF-markt
De Europese ETF-markt op 31 mei 2017

Voor de achtste maand op rij boekten aandelen-ETF's (+6,2 miljard euro) de grootste instroom. Maar ook obligatie-ETF's (+3,0 miljard euro) waren afgelopen maand populair.

Aandelen-ETF's ook in mei gewild
Verkoop ETF's per beleggingscategorie in mei 2017

Lipper heeft de Europese ETF-markt onderverdeeld in 158 verschillende categorieën. Het meeste geld zat op de laatste dag van mei in Amerikaanse aandelen (87,4 miljard euro), aandelen eurozone (51,6 miljard euro) en wereldwijde aandelen (45,1 miljard euro).

De vijf categorieën met het meest beheerde vermogen zijn samen goed voor ruim 42% van de Europese ETF-markt. In totaal hebben 21 van de 158 ETF-categorieën meer dan 1% van de Europese ETF-markt in handen. Samen tekenen ze voor ruim 73% van de markt. Deze getallen vertellen mij dat de Europese ETF-markt bijzonder geconcenteerd is. 

De populairste ETF-categorieën in Europa
Populaire Europese ETF-categorieën

Het is een verrassing dat slechts vijf van de tien meest populaire ETF-categorieën in mei tot de Top 10 beste verkochte ETF-categorieën behoorden. Opnieuw voerden aandelen uit de eurozone (+1,7 iljard euro) de lijst aan. De plaatsen twee en drie werden bezet door wereldwijde aandelen ((1,3 miljard euro) en aandelen opkomende markten (+1,3 miljard euro).

Verliezers waren er ook. Tien ETF-categorieën tekenden samen voor uitstroom van 3,4 miljard euro. Uit de gratie waren Amerikaanse inflation linked bonds (-0,8 miljard euro), Duitse aandelen (-0,6 miljard euro) en Amerikaanse small- en midcap-aandelen (-0,4 miljard euro)

In euro-aandelen, uit Amerikaanse inflation linked bonds
ETF-winnaars en verliezers in mei 2017

De tien grootste Europese uitgevers van ETF's verdeelden eind mei maar liefst 92,9% van de markt. Dat betekent dat de overige 39 Europese ETF-uitgevers het moeten doen met de kruimels. Verder is het vooral de strijd tusen iShares (onderdeel van Blackrock) tegen de rest.

iShares, dat bijna de helft van de Europese ETF-markt beheerst, was ook in mei de grootste verkoper (+4,6 miljard euro) van ETF's in Europa. UBS ETF (+1,1 miljard euro) en Xtrackers (+1,0 miljard euro) volgden op gepaste afstand.

De best verkopende ETF-uitgevers in mei
IShares was in mei goed voor meer dan 50% van de ETF-stroom

Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen