Nieuws

Robeco: Grote kans opname Chinese A-aandelen in MSCI-index

De kans is groot dat MSCI morgen beslist om Chinese A-aandelen in de MSCI Emerging MarketsIndex op te nemen. Dat zou een steun voor de Chinese aandelenbeurzen zijn.

De kans is groot dat Chinese A-aandelen morgen worden opgenomen in de MSCI Emerging Markets Index. Dat zal de Chinese aandelenbeurzen een stimulans geven. Tenminste, dat is de overtuiging van Victoria Mio, Cio Chinese aandelen en beheerder van het Chinese Equities fonds van Robeco.

Mio anticipeert op de jaarlijkse herweging van de MSCI index. Voor het derde opeenvolgende jaar moet een beslissing worden genomen over de opname van Chinese A-aandelen. In het verleden waren er nog te veel onopgeloste vragen rondom de verhandelbaarheid van Chinese aandelen. Maar in het afgelopen jaar zijn volgens Mio een aantal belangrijke hobbels weggenomen.

Victoria Mio
Victoria Mio van Robeco

Belangrijk is dat de aandelenmarkten van Hongkong en die in China nauwer op elkaar zijn aangesloten. Het meest relevante initiatief hier is het zogenoemde Stock Connect programma. Dat zorgt ervoor dat beleggers in China en Hongkong toegang hebben tot elkaars markten. Daar is tegenwoordig geen aparte vergunning meer voor nodig.

Voorheen moest ook een jaarlijkse vergoeding worden betaald om over en weer te mogen handelen. Dat is ook niet langer het geval. In het verleden schortte de beursautoriteiten de onderlinge handel regelmatig op. Dat zorgde er volgens Mio voor dat de Chinese aandelenmarkt een slechte reputatie kreeg. Dat is ook verminderd als gevolg van een versoepeling van de regels om de handel op te schorten.

Wel kleine weging

Daarnaast is het aantal Chinese A-aandelen dat voor opname in de MSCI index in aanmerking komt verminderd. Vorig jaar zou het nog gaan om de aandelen van 448 verschillende Chinese bedrijven. Dit jaar is gekozen om 169 aandelen voortedragen.

Door voor een selecte groep aandelen te kiezen worden problemen rondom de liquiditeit van diverse aandelen geadresseerd, aldus Mio. Dit betekent wel dat, als de Chinese A-aandelen worden opgenomen in de index, deze slechts 0,5% van de totale index zullen beslaan. Vorig jaar zou dat nog 1,0% zijn geweest.

Die 0,5% is slechts een fractie van het werkelijke belang van Chinese aandelenin de opkomende markten. Mio verwacht dat na de eerste opname van Chinese aandelen in de MSCI index verdere maatregelen zullen worden genomen om de Chinese aandelenmarkt te liberaliseren. Over ongeveer 5 jaar zouden Chinese aandelen ongeveer 8,6% van de MSCI Emerging Market index kunnen beslaan, aldus Mio.

Maar ook dat geeft nog altijd niet het werkelijke belang van de Chinese markt weer. Met een omvang van 7000 miljard dollar is het al de op een na grootste aandelenmarkt ter wereld. Qua beurswaarde vertegenwoordigt China nu al 10% van alle beursgenoteerde bedrijven wereldwijd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen