Nieuws

Kosten beleggingsfondsen dalen sneller dan ooit

De gemiddelde kosten van beleggingsfondsen zijn vorig jaar sneller gedaald dan ooit. Maar er zijn ook fondsen die hun fees juist verhogen.

Dit blijkt uit een artikel van Barron’s waarin wordt gekeken naar de kostenontwikkeling van beleggingsfondsen. Uit gegevens van Morningstar blijkt de gemiddelde expense ratio –waarin de diverse kosten voor (Amerikaanse) beleggingsfondsen worden verzameld – te zijn gedaald van 0,61% in 2015 naar 0,57% in 2016.

Dit is de sterkste daling die Morningstar ooit heeft gemeten. De oorzaken voor de scherpe daling zijn divers. Morningstar houdt rekening met de omvang van de fondsen waarin wordt belegd. De grote indexfondsen met een zeer lage expense ratio trokken afgelopen jaar opnieuw veel geld aan.

Maar ook speelt mee dat beleggingsfondsen over vrijwel de gehele linie hun beheerskosten hebben verlaagd. En tenslotte zijn aandelenkoersen in het afgelopen jaar flink gestegen. Dit betekent dat de waarde van de grote indexfondsen sterk is gestegen.

Fees juist omhoog

angezien deze een relatief lage beheersvergoeding kennen, werkt dat effect door in de gemiddelde expense ratio van de hele sector. Toch zijn er nog talloze fondsen die hun beheersvergoeding het afgelopen jaar hebben verhoogd. Barron’s heeft Morningstar gevraagd naar de fondsen die groter zijn dan 300 miljoen dollar en die de kosten van hun fonds het afgelopen jaar hebben verhoogd.

Het gaat in totaal om 900 fondsen. In de helft van de gevallen wordt dit verklaard doordat er sprake was van uitstroom uit het fonds. Met het lagere belegde vermogen worden vaste kosten relatief hoger. Maar sommige fondsen zagen ook mogelijkheden om hun prijzen te verhogen.

Dat was deels het gevolg van een prestatievergoeding voor goed presterende fondsen. Bij het Fidelity Small Cap Stock Fund steeg de expense ratio van 0,66% naar 0,99%. Het Fidelity Small Cap Growth Fund zag de expense ratio met 21 basispunten stijgen.

Compensatie kan tot problemen leiden

Maar Fidelity is niet de enige fondsenaanbieder die kosten verhoogde. Dat geldt ook voor sommige fondsen van Putnam, Janus Henderson en zelfs van lage-kosten-kampioen Vanguard, zoals Barron’s het bedrijf beschrijft. Dat heeft waarschijnlijk te maken met een prestatievergoeding in de VS die betaald moet worden aan tussenpersonen.

De expense ratio van de bewuste fondsen bij Vanguard ligt volgens Morningstar nog ver beneden het marktgemiddelde. Morningstar waarschuwt dat de prestatievergoeding die nu is gevraagd van beleggers in de komende jaren in het nadeel van de fondsaanbieders kan uitwerken.

De toezichthouder eist immers dat beleggers, bij tegenvallende rendementen, worden gecompenseerd. Dat kan volgens Morningstar de komende jaren nog tot problemen leiden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie