Nieuws

Obligatiehandel niet klaar voor Mifid II

Veel obligatiehandelaars en -beleggers zijn niet klaar voor de nieuwe marktregels die op 3 januari 2018 van kracht worden. Dat zal tot boetes en leiden en misschien verlies van vergunningen.

De nieuwe regels voor de beurshandel komen in een rap tempo naderbij. Voor de aandelenhandel zal dat niet zoveel problemen opleveren, maar wel voor de obligatiehandel. Dat zegt Mifid-expert Bruno de Raveschoot in een gesprek met Citywire.

"Mifid II is een enorm grote uitdaging voor de obligatiehandel. Er zijn heel veel nieuwe regels, zowel voor de buy als sell side. En wij denken dat de meeste mensen niet klaar zullen zijn als de regels van kracht worden."

Geen uitstel

Dat zal volgens De Raveschoot ongetwijfeld consequenties hebben, want een ding is zeker Mifid II is al een keer uitgesteld en een tweede uitstel is hoogst onwaarschijnlijk. Dat heeft Steven Maijoor, voorzitter van de Europese marktentoezichthouder Esma deze maand nog bevestigd. 

Mogelijke straffen voor vermogensbeheerders en brokers die zich niet houden aan de regels kunnen volgens De Raveschoot boetes zijn en in het uiterste geval het verlies van de vergunning.

3 januari 2018

De nieuwe Europese marktenwetgeving Mifid II zal op 3 januari 2018 van kracht worden. Het doel is de beurs eerlijker en transparanter te maken, beleggers meer bescherming te bieden en de handel efficiënter en voor de consument goedkoper te maken.

De Raveschoot is zelf een groot voorstander van Mifid II. Natuurlijk betekenen meer regels ook meer bureaucratie. Zo is het voor de obligatiehandel bijvoorbeeld lastig dat niet elke obligatie een zogenoemde ISIN-code heeft. In de toekomst is dat verplicht. 

Lagere kosten

Tegenover die bureaucratie staan echter ook grote voordelen. De belangrijkste is dat vermogensbeheerders in de toekomst van elke transactie moeten bekendmaken hoeveel deze gekost heeft, en bij welke broker de obligaties zijn gekocht.

Deze transparantie zal er volgens De Raveschoot voor zorgen dat effectenmakelaars die teveel vragen, snel zullen verdwijnen. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie