Nieuws

Palladiumprijs gaat door het dak

Grondstoffen en metalen waren afgelopen jaren minder in trek. Maar het metaal palladium staat op het hoogste niveau in zestien jaar.

Grondstoffen en metalen waren de afgelopen jaren niet de beste belegging, maar dit jaar is er een metaal dat zelfs menig aandeel naar de kroon steekt: palladium.

De prijs voor dit metaal, dat vooral gebruikt wordt in katalysatoren voor benzineauto’s om schadelijke emissies af te vangen, is dit jaar al met meer dan 30% gestegen, en volgens veel handelaren is er nog steeds ruimte naar boven.

Meer vraag dan aanbod

Afgelopen vrijdag won het metaal 7,9% omdat er gevreesd wordt voor tekorten. De prijs heeft nu het hoogste niveau bereikt in zestien jaar, wat van de ene kant komt door de sterk gestegen verkopen van benzineauto’s die door het dieselschandaal bij Volkswagen nog een extra boost hebben gekregen. Anderzijds hebben mijnbouwers problemen hun productie te verhogen. 

Volgens Rene Hochreiter, een analist van Noah Capital Markets uit Zuid-Afrika, is het goed mogelijk dat palladium, dat normaal gesproken veel duurder is dan platinum, dit metaal qua prijs voorbijgaat.

Platinum wordt in de autoproductie vooral gebruikt voor katalysatoren in dieselauto’s. Maar het kan ook gebruikt worden voor benzineauto’s. Handelaren verwachten dat als palladium zijn rally voortzet dat de industrie overschakelt van palladium naar platinum.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus