Nieuws

Carmignac: Parijs moet het nieuwe Londen worden

Frankrijk moet zichzelf hervormen zodat Parijs de dominante rol als financieel centrum van Londen kan overnemen. Dat schrijft de Franse vermogensbeheerder Edouard Carmignac in een open brief aan de krant Le Monde.

De groeiende onzekerheid rondom de Brexit-onderhandelingen is volgens Carmignac de ideale aanleiding voor Parijs om weer het belangrijkste financiële centrum van Europa te worden. Frankrijk moet wel hervormingen doorvoeren. Die hervormingen gelden voor de belastingwetgeving, de regulering van de financiële sector en op de arbeidsmarkt.

Daarnaast moet het land de infrastructuur versneld moderniseren. Carmignac constateert dat Frankrijk de afgelopen decennia niet aantrekkelijk genoeg was voor veel financiële instellingen. En kapitaalstromen vloeien nu eenmaal naar de plek waar ze het meest effectief kunnen worden ingezet, constateert Carmignac.

Alleen als een competitieve omgeving wordt gecreëerd zal Parijs kunnen profiteren van de historische mogelijkheid die Brexit biedt. Volgens Carmignac heeft de Angelsaksische wereld de neiging in de eigen schulp te kruipen. Dat levert mogelijkheden op voor Parijs.

Brain drain stoppen

Op dit moment kent de Franse hoofdstad al een miljoen banen in en rond de financiële sector. Maar in Londen zijn dat er twee keer zoveel, aldus Carmignac. De komst van nieuwe financiële instellingen is een lonkend perspectief in zijn ogen.

Het zou betekenen dat afgestudeerde studenten niet langer elders naar een aantrekkelijke baan hoeven te zoeken. De huidige brain drain kan niet alleen worden gestopt maar zal kunnen worden omgedraaid in die zin dat Parijs buitenlanders gaat aantrekken.

Het is niet meer dan historische gerechtigheid, lijkt Carmignac te zeggen. Parijs is immers het historische hart van Europa. “Met zijn rijke cultuur en bruisende intellectuele klimaat kan de Franse hoofdstad nu ook het financiële hart van Europa worden. We moeten die kans met beide handen aangrijpen," aldus Carmignac.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?