Nieuws

ABN Amro: Aandelen profiteren van goede cyclus

ABN Amro blijft positief over aandelen uit Europa en opkomend Azië en negatief over obligaties (mits niet inflation linked), want ja, de inflatie, wordt een probleem.

Waar de VS aanvankelijk het herstel van de wereldeconomie aanvoerde, zijn nu ook andere groeimotoren, zoals Europa, aan het opstarten. Dit schrijft ABN AMRO in de vandaag gepubliceerde publicatie Beleggingsstrategie getiteld Meer gangmakers voor groei.

Tegen de achtergrond van breder gedragen economische groei blijft de bank optimistisch over aandelen, daarbij de voorkeur gevend aan aandelen in Europa en opkomend Azië. Ben Steinebach, hoofd beleggingsstrategie ABN AMRO: "Met de eerstekwartaalcijfers bevestigden bedrijven veelal hun goede vooruitzichten. Als gevolg verhogen analisten hun winstverwachtingen en stijgen de aandelenmarkten verder. Ook is er sprake van een goede cyclus vanwege de verbeterde wereldeconomie, de afgenomen politieke risico's en lage marktvolatiliteit. We verwachten dat de wereldeconomie zowel in 2017 als 2018 met circa 3,5% zal groeien."

Enthousiast over IT en opkomende markten

Op sectorniveau geeft ABN AMRO nog altijd de voorkeur aan IT, luxegoederen & diensten en industrie. Maar de bank heeft recent wel een wijziging in de regioverdeling aangebracht. ABN AMRO is enthousiaster geworden over opkomende markten in Azië, omdat daar meer economisch herstel wordt voorzien.

Positief is de bank ook over de regio Europa, waar wordt vastgehouden aan een overweging. In vergelijking met opkomend Azië en Europa is de VS volgens ABN AMRO al verder in de economische cyclus en zijn de aandelen duurder.

Actief duratiebeleid

ABN AMRO gaat er nog steeds vanuit dat rentes verder zullen stijgen, omdat steeds meer centrale banken hun verruimende monetaire maatregelen gaan afbouwen omdat de economie verbetert. Daarom houdt de bank vast aan de forse onderweging van obligaties.

ABN AMRO blijft ook vasthouden aan een relatief sterke onderweging in staatsobligaties, waarbij een lage duratie (korte looptijd) wordt gehanteerd. Na de Franse verkiezingen is het belang in Italiaans staatspapier verder verlaagd en zijn hiervoor inflatiegerelateerde obligaties teruggekocht. "Het is goed om deze obligaties te hebben als verzekering tegen toekomstige inflatiegroei," aldus Steinebach.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus