Nieuws

MIFID II bij voorkeur minder vaag

Prima dat MiFID II er komt, maar de regels mogen wel wat strikter. Dat is de overtuiging van bestuursvoorzitter Arnaud Cosserat van Comgest.

MIFID II gaat voor een aardverschuiving zorgen in de wereld van het vermogensbeheer. Maar veel regels zijn nog te vaag. Dat blijkt uit uitspraken van Arnaud Cosserat, de bestuursvoorzitter van Comgest, die zijn opgetekend door Citywire Selector.

Cosserat verwelkomt de nieuwe regels die vanaf 1 januari 2018 gaan gelden, maar hij vindt tevens dat veel van de nieuwe regels openstaan voor interpretatie. “Ik zou de voorkeur hebben gegeven aan striktere regelgeving”, zegt hij. “Het zou beter zijn geweest om met regels en wetten te komen in plaats van met de richtlijnen waar nu over wordt gesproken. Dan zou er minder sprake zijn van de grijze gebieden die we nu ervaren.”

Cosserat geeft als voorbeeld de richtlijn rondom de betalingen voor analistenrapporten van beursmakelaars. Volgens hem is onduidelijk wat wel en wat niet geoorloofd is. “Het lijkt op de situatie dat je naar een restaurant gaat en achteraf inschat wat je zou willen betalen.“

Cosserat heeft liever een systeem waarbij vermogensbeheerders binnen enkele jaren 100% van de analistenkosten voor hun rekening nemen. “Dat is een duidelijk en helder systeem, maar daar is binnen de huidige richtlijnen geen sprake van”, aldus Cosserat.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie