Nieuws

Dat was het Braziliaanse beurssprookje

Beleggers zijn het vertrouwen in Brazilië even helemaal kwijt. Rob Marshall-Lee van Newton ook. Hij legt uit waarom hij zijn beleggingsheil elders zoekt.

Het optimisme over de Braziliaanse aandelenmarkt is weg dankzij de nieuwste schandalen die naar buiten zijn gekomen. Het recente optimisme was ook totaal niet gerechtvaardig, schrijft Rob Marshall-Lee, fondsbeheerder van het Global Emerging Markets Fund van Newton, een onderdeel van BNY Mellon.

Het optimisme over Brazilië was volgens hem gebaseerd op het vertrouwen dat de nieuwe Braziliaanse regering belangrijke hervormingen zou doorvoeren. En natuurlijk op een herstel van grondstoffen markten, waar de Braziliaanse economie zo sterk afhankelijk van is. "Aan beide dient te worden getwijfeld."

De Braziliaanse economie groeide in het eerste decennium van deze eeuw hard. Dat was vooral een gevolg van de sterke vraag naar grondstoffen vanuit China. Nadat de Chinese economie minder snel ging groeien, verslechterde meteen de Braziliaanse handelsbalans. De regering dacht dit te kunnen pareren met stijgende overheidsuitgaven en goedkope financiering via staatsbanken.

Braziliaanse problemen

Marshall-Lee: "De crisis van de afgelopen jaren leidde wel tot enige politieke hervormingen. Dit zorgde, in combinatie met de verbetering op de grondstoffenmarkt, voor de recente euforie op de Braziliaanse aandelenmarkt en de valutamarkt. Maar de situatie in het land is nog altijd zorgelijk. Het begrotingstekort bedraagt 9% en kan alleen door impopulaire maatregelen worden verlaagd.

Zo zou er volgens Marshall-Lee iets moeten gebeuren met de genereuze pensioenen in het land, maar dat is politiek gezien zeer lastig. En bovendien is de werkloosheid nog altijd hoog. Bezuinigingen zouden ervoor kunnen zorgen dat de werkloosheid nog verder oploopt. Het Chinese groeimodel is inmiddels aangepast, waardoor de Chinezen minder grondstoffen importeren. Bovendien is de waarde van de Braziliaanse munt nog altijd relatief hoog.

Volgens Marshall-Lee is het niet zo dat er geen mogelijkheden in de Braziliaanse markt zijn. Maar de marktrally van afgelopen jaar zal geen vervolg krijgen. Marshall-Lee ziet aantrekkelijkere mogelijkheden elders. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus