Nieuws

Record beheerd vermogen in Nederland

Het beheerd vermogen Nederlandse beleggingsinstellingen steeg 1,4% tot 839 miljard euro, een nieuw beheerrecord, aldus DNB.

Het beheerd vermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen steeg in het eerste kwartaal met 12 miljard euro (1,4%) tot 839 miljard euro, zo blijkt uit cijfers van DNB. Dit was vooral een gevolg van koerswinsten op aandelen.

De hieruit voortvloeiende vermogensstijging werd nog afgezwakt doordat investeerders 7,8 miljard euro uit de beleggingsfondsen terugtrokken. Het totale vermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen is in het eerste kwartaal van 2017 met 11,6 miljard euro (ofwel 1,4%) gegroeid. Daarmee werd een nieuwe recordomvang van het beheerd vermogen van beleggingsfondsen bereikt van 839 miljard euro.

De cijfers op een rij

  1. De toename trad vooral op bij de aandelenfondsen; zij stegen met 10,8 miljard (3,7%) tot 306 miljard euro. De toename was vooral het gevolg van koerswinsten op aandelen van 5%, wat in lijn was met de wereldwijde koersstijging op aandelenbeurzen. 
  2. Verder groeide de categorie overige fondsen, met daarin onder andere hypotheek-, hedge- en grondstoffondsen, met 4,0 miljard (2,6%) tot 159 miljard euro.
  3. Obligatiefondsen krompen daarentegen met 3,8 miljard (-1,5%) tot 261 miljard euro.
  4. Beursgenoteerde aandelen vormen de grootste beleggingscategorie van beleggingsinstellingen. De aandelenkoersstijging leidde tot een groei van dit aandelenbezit met 16 miljard tot 330 miljard euro. Mede daardoor hebben de beleggingsinstellingen in totaal een kwartaalrendement van 2,3% behaald (inclusief beleggingsopbrengsten zoals dividend en rente).

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus