Nieuws

Chinese A-aandelen veroveren de wereld

Allianz GI verwacht dat Chinese A-aandelen dit jaar worden opgenomen in de opkomende marktenindex van MSCI. Een markt van 6800 miljard dollar opent zich.

De kans is fifty-fifty dat Chinese A-aandelen dit jaar worden opgenomen in de MSCI Emerging Market index. Dat zou betekenen dat China deze index nog meer gaat beheersen. Echt groot zijn de gevolgen echter pas als de Chinese A-aandelen ook in de wereldindices van MSCI en anderen worden opgenomen. Dan krijgt het land de positie die het verdient, namelijk die van de op een na grootste aandelenmarkt ter wereld. Dit zegt Christina Chung, hoofd Chinese aandelen bij Allianz Global Investors.

Chung was gisteren een van de topsprekers tijdens een Azië-congres van Allianz in Berlijn. De gevolgen zijn volgens Chung zo groot, omdat China nu nog sterk ondervertegenwoordigd is in de portefeuilles van internationale beleggers.

Geen derivaten

Dat komt door de ontoegankelijkheid van de markt voor A-aandelen, die alleen voor binnenlandse beleggers bestemd zijn. Maar de overheid heeft nu meerdere stappen gezet om de A-aandelen ook voor buitenlanders toegankelijk te maken. "De meeste barrières zijn uit de weg geruimd. De enige MSCI-regel waar nog niet aan wordt voldaan is dat er van A-aandelen geen derivaten mogen worden verhandeld. Short gaan kan dus niet en dat stelt MSCI eigenlijk wel als voorwaarde voor opname in haar indices."

Chung: "Mijn verwachting is dat MSCI zal besluiten de A-aandelen stapsgewijs een groter belang toe te kennen. Eerst alleen in de opkomende marktenindex en daarna ook in andere indices".

Shenzen en Shanghai

Chung heeft uitgerekend dat, als Chinese A-aandelen worden opgenomen in de MSCI Emerging market index, het belang van China in deze index stijgt van 28% naar 37%. In de MSCI wereldindex zou het belang van China stijgen van 2% naar 16%. Alleen de VS zijn groter.

De A-aandelen worden in China verhandeld op twee beurzen: Shenzen (zie foto) en Shanghai. Samen hebben ze een beurswaarde van 6800 miljard dollar. Samen met de Chinese aandelen genoteerd in Hongkong en ADR’s in New York komt de totale waarde van alle Chinese aandelen uit op 10.000 miljard. Ter vergelijk, de aandelen uit de eurozone hebben een gezamenlijke waarde van 6800 miljard dollar. 

Pas op voor faillissementen 

Maar moeten beleggers eigenlijk wel gelukkig zijn met het groeiende belang van China? Zijn Chinese aandelen niet hartstikke duur en wat gebeurt er met de volatiliteit van ETF’s? Volgens Chung hoeven beleggers zich niet zoveel zorgen te maken. Integendeel, zij ziet vooral kansen, omdat de A-aandelen een bredere spreiding bieden over sectoren dan de B-aandelen.  

Het grootste gevaar zijn volgens haar de torenhoge bedrijfsschulden die sinds 2007 met gemiddeld 16% per jaar zijn gestegen. "Het kan bijna niet uitblijven dat het aantal faillissementen de komende jaren zal toenemen." Dat is dan ook meteen de grooste valkuil die beleggers moeten zien te ontwijken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?