Nieuws

Brazilië is nu te onzeker

Het corruptieschandaal in Brazilië maakt een nieuw prominent slachtoffer. De huidige president Temer wordt nu ook verdacht en dat maakte beleggers nog onzekerder.

De beschuldigingen hebben betrekking op de activiteiten van vleesbedrijf JBS, aldus Citywire. Temer zou hebben ingestemd met betalingen aan Eduardo Cunha, de voormalige leider van het Braziliaanse parlement. Sinds de beschuldigingen publiek werden heeft de Bovespa, de Braziliaanse beurs, de winst van vrijwel heel dit jaar prijsgegeven.

Ook de munt de real is met 3,38 (dollar/real) terug ook het niveau van midden december. Braziliaanse staatsobligaties hebben klappen opgelopen. Een overeenkomst met olieconcern Petrobras gaat mogelijk niet door. Beleggers houden duidelijk rekening met een institutionele crisis.

Dit zou er voor zorgen dat er een politieke impasse ontstaat. Daardoor zouden de geplande bezuinigingsmaatregelen in het geding komen. Het zorgt er ook voor dat de race om de presidentsverkiezingen in 2018 volledig open ligt. Zelfs een terugkeer van President Lula behoort tot de mogelijkheden.

Dubieuze kwaliteit opnames

Op dit moment heeft er slechts een arrestatie plaatsgevonden, die van de zus van de Sociaal Democratische leider Aecio Neves. Aecio was eerder gedwongen om terug te treden. Hij zegt onschuldig te zijn. Dat doet er volgens het artikel niet veel toe, omdat Aecio ongeschikt bleek om president te worden.

De Supreme Court van Brazilië is een officieel onderzoek naar de activiteiten van president Temer gestart. Volgens Temer is hij onschuldig en zijn de opnames vals. Volgens het Citywire artikel is het goed mogelijk dat Temer gelijk heeft.

De roep om af te treden klinkt echter al in de straten van Brazilië. De situatie is op dit moment onvoorspelbaar. Dat heeft mede te maken met de dubieuze kwaliteit van de opnames. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus