Nieuws

Beleggers keren terug in opkomende markten

Fondsbeleggers herontdekken massaal de opkomende markten. Vooral de passieve aandelenmarkt groeit hard. Vooralsnog kiezen beleggers ervoor om hun obligaties opkomende markten actief te laten beheren.

Het heeft even geduurd, maar beleggers laten zich weer in de opkomende markten zien. In maart 2017 waren actieve aandelenfondsen volgens Alpha Research voor 568 miljard dollar in de opkomende markten belegd. Daarmee nadert de top van 597 miljard dollar, die in augustus 2014 werd gezet.

Daarna ging het bergafwaarts met het actieve fondsvermogen in aandelen opkomende markten. Vorig jaar februari werd de bodem bereikt. Toen was het actief belegde vermogen gedaald tot 420 miljard euro.

Voorspoediger gaat het met het passief belegde vermogen in aandelen opkomende markten. Dat vermogen bedroeg eind maart 153 miljard dollar en dat is dan meteen een nieuw record. Het is bijna een verdubbeling ten opzichte van het passief belegde vermogen van een jaar eerder.

Op dit moment zit bijna 27% van het aandelenkapitaal opkomende markten in ETF’s. Dat was ooit wel meer. Begin 2013 bedroeg dat percentage nog iets meer dan dertig procent.

Liever actief schuld

De opmars van ETF’s in opkomende markten schuld (EMD) verliep minder stormachtig dan in aandelen. Eind maart was volgens Alpha Research een kleine 38 miljard dollar belegd in ETF’s EMD. Dat komt overeen met 13,2% van het totale fondsvermogen in EMD. Dat is wel het hoogste percentage ooit.

Actieve EMD-beleggers beschikten eind maart 2017 over 285,5 miljard euro aan EMD-vermogen. Ook dat was ooit meer geweest. Eind augustus 2014 stond de teller nog op 309 miljard dollar.

Maar de trend is, net zoals met aandelen, duidelijk omhoog. In de periode januari 2016 en maart 2017 nam het totale actieve belegde EMD-vermogen (in dollars) met 30% toe.

Zuinige adviezen

Terwijl beleggers de opkomende markten hebben herontdekt, zijn de beleggingsprofessionals zuinigjes met hun koopadviezen voor aandelen opkomende markten. Nou ja, eind 2016 stond de internationale beleggersconsensus volgens de gegevens van Alpha Research nog op overwegen, maar in de maanden daarna vlakte het optimisme weer af. Op dit moment is het gemiddelde advies neutraal, een tikkeltje onder kopen.

Ten opzichte van de periode juni 2013 en augustus 2016 zijn de beleggingsprofs wel een stuk positiever over aandelen opkomende markten. Tussen december 2015 en augustus 2016 was het advies zelfs negatief.

Ook de consensusaanbeveling voor opkomende markten-schuld houdt zich op in het neutrale segment. Maar terwijl de adviezen voor opkomende markten-aandelen voorzichtigjes optimistischer worden, is de trend voor EMD de laatste tijd weer iets negatiever geworden.

Het EMD-enthousiasme in 2012 en 2013 is in de jaren erna getemperd. Niet dat beleggingsexperts hun handen van opkomende markten-schuld af trokken. De consensus in de afgelopen vijf jaar is nimmer negatief geweest, al scheelde het weinig.

Wind in de rug

Het huidige beursjaar is goed begonnen voor beleggers in de opkomende landen. De MSCI-index voor aandelen in de opkomende markten wijst voor het eerste kwartaal op een winst van ruim 11%. Ter vergelijking: de MSCI-index boekte in deze periode een winst van 6%.

Daar zal het niet bij blijven volgens de verschillende opkomende markten-experts. Zo is volgens Wim-Hein Pals, hoofd aandelen opkomende markten bij Robeco, het huidige optimisme zeker gerechtvaardigd en wordt dat door steeds meer beleggers gedeeld.

Pals: “Afgelopen zomer zijn we als team naar een maximale overwogen positie gegaan in aandelen opkomende markten. Dit advies is vooral gestoeld op het herstel van de winstgroei."

Maar ook beleggers in EMD hebben dit jaar geen klagen. “De resultaten van 5% tot 8% in schuldpapier van opkomende overstijgen dit jaar onze verwachtingen,” zegt Roy Scheepe, portfoliomanager EMD bij NN IP.

Om daar optimistisch aan toe te voegen: “Ik voorzie dit jaar continuering van de positieve rendementen. Dat zal waarschijnlijk niet in dezelfde mate zijn als het afgelopen kwartaal, maar het verschil in waarde tussen obligaties van opkomende en ontwikkelde markten blijft aantrekkelijk.”

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Alternatieve beleggingen