Nieuws

Europese ETF-beleggers stappen uit Amerikaanse aandelen

Europese ETF-beleggers kochten afgelopen maand vooral aandelen uit de eurozone, Amerikaanse bedrijfsobligaties en beleggingen allerlei uit de opkomende markten. Detlef Glow tekent op.

De Europese ETF-industrie boekte afgelopen maand wederom instroom. Samen met positieve marktomstandigheden leidde dit tot een groei van het totaal belegde ETF-vermogen met 5,5 miljard euro tot 570,6 miljard euro. Deze stijging van belegd vermogen was grotendeels toe te schrijven aan de instroom van nieuw geld (+4,1 miljard euro).

Europese ETF-beleggers kochten in april voor de vijfde maand op rij vooral aandelen (+2,3 miljard euro), gevolgd door obligaties (+0,7 miljard euro), 'andere' ETF's (+0,5 miljard euro) en grondstoffen (+0,4 miljard euro).

Aandelen-ETF's populair in april
Europese ETF-verkoop in april 2017

De beste verkochte ETF-categorie (Lipper onderscheidt er 162) in april was aandelen eurozone (+1,6 milard euro). Maar ook Amerikaanse obligaties (+1,0 miljard euro) en aandelen opkomende markten (+0,8 miljard euro) waren in trek.

De instroom van de tien best verkochte ETF-categorieën was samen goed voor 80% van de totale instroom in april. Dat toont nogmaals aan dat de Europese ETF-industrie een geconcentreerde business is. Logisch, want de handel in ETFs wordt grotendeels gebruikt om asset allocatie-beslissingen en korte termijninzichten in de praktijk te brengen.

ETF-uitstroom was er natuurlijk ook. Vooral Amerikaanse aandelen (-1,3 miljard euro), Europese bedrijfsobligaties (-0.9 miljard euro) en Europese aandelen (-0,9 miljard euro) moesten het vorige maand ontgelden.

Aandelen-ETF's eurozone best verkocht
ETF-beleggers kopen in april aandelen eurozone

Terwijl iShares van Blackrock maar liefst 47% van de totale Europese ETF-markt in handen heeft, behoorde het in april niet tot de Top 10-verkopers van ETF's. Vooral Amundi ETF (+1,6 miljard euro), UBS ETF (+1,1 miljard euro) en Lyxor ETF (+0,8 miljard euro) kunnen terugzien op een mooie aprilmaand.

Maar waar is iShares?
Niet iShares maar Amundi verkcoht in april de meeste ETF's


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?