Nieuws

Bitcoin zet weergaloze opmars voort

Bitcoin zet zijn weergaloze opmars voort en heeft voor het eerst de grens van 1800 dollar doorbroken. Grotere wereldwijde acceptatie is de voornaamste reden.

De elektronische munt bitcoin heeft donderdag zijn weergaloze opmars voortgezet en heeft voor het eerst de grens van 1800 dollar doorbroken. De winst voor dit jaar komt daarmee op  81%. De waarde van alle bitcoins in omloop is bijna 30 miljard dollar.

De redenen voor de sterke stijging zijn veelzijdig, maar als er een gemene deler moet worden aangewezen dan is het de grotere wereldwijde acceptatie van het cryptografische geld - in het engels cryptocurrency.

Cryptocurrency

Zo heeft Japan bitcoins nu toegestaan als officieel betaalmiddel. In Rusland, dat tot nu toe een van de grootste tegenstanders was, wordt er over nagedacht dit ook te doen, en de grootste Russische onlinewinkel Ulmart heeft hier alvast een voorschot op genomen.

En dan is er volgens de nieuwszender CNBC nog een uitspraak van de voorzitter van de Federal Reserve Bank van Minneapolis, Neel Kashkari, die blockchain - de onderliggende technologie van bitcoin - aanprijst als veelbelovende technologie. "Misschien nog wel meer dan bitcoin zelf."

Leien dakje

Niet alles liep van een leien dakje voor bitcoin dit jaar. Zo was er eerder dit jaar de weigering van China om bitcoins als officieel betaalmiddel toe te staan, en de Fed weigerde een vergunning te verlenen voor de eerste in de VS verhandelde bitcoin-ETF, ook wel bekend als de Winklevoss-ETF. De Fed deed dit omdat er teveel criminele risico’s verbonden zijn aan de munt.

Maar zelfs op dit punt is er goed nieuws te melden. De Fed overweegt namelijk zijn besluit te veranderen. Volgende week maandag maakt zij haar besluit bekend.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen