Nieuws

Fragiele vijf zijn nu een koopaanbeveling bij assetmanagers

Zuid-Afrika, Brazilië, Turkije, India en Indonesië krijgen van vermogensbeheerders de duimen omhoog. Handelstekorten en overheidsschulden zijn niet langer een grote zorg.

Zuid-Afrika, Brazilië, Turkije, India en Indonesië kregen vier jaar geleden door Morgan Stanley het etiket opgeplakt van de fragiele vijf. De Amerikaanse zakenbank was huiverig voor hun hoge handelstekorten en oplopende schulden. De bank vreesde voor betalingsbalansproblemen zodra de Federal Reserve een krapper monetair beleid zou gaan voeren. 

Nu in 2017 is het zover. De Fed is begonnen met het verhogen van de rente, maar de fragiele vijf zijn lang niet meer zo fragiel als 2013. Althans dat zeggen de vermogensbeheerders Pimco, BlackRock, Franklin Templeton en Aberdeen Asset Management tegen Bloomberg.

Slechte naam Erdogan

Neem Turkije, een land dat in de EU een slechte naam heeft vanwege de ondemocratische hervormingen van Recep Tayyip Erdogan en de terroristische aanslagen, maar economisch is er weinig mis, zegt Viktor Szabo van Aberdeen AM. "Het is een stabiel land zonder gevaar dat schulden onbetaald blijven en een centrale bank met een super havikachtig beleid."

Szabo vindt alle zorgen over Turkije daarom overdreven en heeft een overwegen positie in het land. Hij verwacht dat ook de goedkope aandelenmarkt zal aantrekken.

Het grote probleem in 2013 van de fragiele vijf was volgens Morgan Stanley een handelstekort van gemiddeld boven de 5% en de oplopende staatsschulden. Maar dit probleem is grotendeels onder controle. Het handelstekort bedraagt nu nog maar 1,8%.

Technocraten in Zuid-Afrika

"We hebben een gigantische verbetering gezien", zegt Yacov Arnopolin van Pimco. "Deze landen zijn niet langer fragiel."

Dat is onder andere af te lezen aan de wisselkoersen die in vier van de vijf landen zijn gestegen tegenover de Amerikaanse dollar. Alleen de Turkse lira staat op een klein verlies dit jaar. Arnopolin is onder andere positief over Zuid-Afrika waar een nieuwe technocratische regering de regie heeft overgenomen. "Ik vind dat die regering het voordeel van de twijfel verdient."

Dat voordeel van de twijfel geldt ook voor Brazilië vinden BlackRock en Templeton. Stephen Dover van Templeton wijst op de herwonnen politieke stabiliteit en economische hervormingen die volgens hem zullen leiden tot een enorme renteverlaging van 14% naar 8,5% de komende twaalf maanden. Brazilië is volgens hun daarom zeker een gokje waard.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

IEXFonds 40