Nieuws

Draghi tegen Tweede Kamer: Te vroeg om de overwinning te vieren

ECB-praeses Mario Draghi heeft een kritische Nederlandse Tweede Kamer gerustgesteld: de economische groei in de eurozone is overgegaan van wankel en onevenwichtig naar stevig en breed gedragen.

ECB-praeses Mario Draghi heeft een kritische Nederlandse Tweede Kamer gerustgesteld: de economische groei in de eurozone is overgegaan van wankel en onevenwichtig naar stevig en breed gedragen.

De hoogste baas van de Europese Centrale Bank (ECB) stond woensdag tegenover Nederlandse parlementariers die kritisch zijn over de mogelijke gevolgen van het grootschalig monetair stimuleren. Verschillende Tweede Kamerleden hebben er bij Draghi op aangedrongen om de geldpers geleidelijk dicht te draaien.

Volgens Draghi vallen de bij-effecten van het ruimhartige monetaire beleid mee tot nu toe, en ze worden bovendien goed in de gaten gehouden. Hij noemde onder andere het ontstaan van vastgoedbubbels of het oplopen van schulden van huishoudens in sommige landen, waaronder ook Nederland, risico’s van het ECB-beleid.

Herstel eurozone 

De voordelen van het ECB-beleid zijn ehter duidelijk zichtbaar, stelde de Italiaan: de economie van de eurozone laat solide herstel zien.

Hoewel de inflatie in de eurozone oploopt en de economie aansterkt, is het volgens Draghi te vroeg om de overwinning uit te roepen en de stekker uit het omvangrijke obligatie-opkoopprogramma te halen. “We hebben er vertrouwen in dat de nominale lonen relatief snel zullen stijgen. Dat is het sterkste bewijs dat de oplopende inflatie houdbaar is.”

Draghi werd ook vragen gesteld over het vandaag door de ECB geopenbaard onderzoek dat concludeert dat circa 18% van de Europese beroepsbevolking werkeloos is dan wel onvoldoende uren werkt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus