Nieuws

AXA brengt belang AllianceBernstein naar de beurs

AXA wil het meerderheidsbelang van vermogensbeheerder AllianceBernstein samen met de Amerikaanse levensverzekeringsactiviteiten in een pakketje naar de Amerikaanse beurs brengen.

AXA wil het meerderheidsbelang van vermogensbeheerder AllianceBernstein samen met de Amerikaanse levensverzekeringsactiviteiten in een pakketje naar de Amerikaanse beurs brengen. De beursgang in de tweede jaarhelft levert de Franse verzekeraar naar verwachting 14 à 15 miljard Amerikaanse dollar op, en vindt waarschijnlijk in de tweede jaarhelft plaats.

AXA heeft een 64%-belang in AllianceBernstein. De 36% aandelen niet in handen van AXA blijven onderdeel uitmaken van een separate beursgenoteerde entiteit. Kenners spreken om die reden van een complexe deal omdat AllianceBernstein al een notering heeft aan de beurs als AllianceBernstein Holding.

De mededeling volgt na twee turbulente weken voor AllianceBernstein. AXA heeft de bezem door de top van het bedrijf gehaald. CEO en voorzitter Peter Kraus en nog negen bestuursleden moeten het veld ruimen. De meerderheid van de leden van de raad van bestuur zijn eveneens uit hun functie gezet. Maar, en dat is toch wel belangrijk om te noemen: geen van de topbeleggers van AXA verlaat de firma.

Zoals veel actieve vermogensbeheerders is AllianceBernstein in de afgelopen jaren hard geraakt door de onstuimige opkomst van passief beleggen. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's