Nieuws

Europese bedrijven beleven beste kwartaal in zeven jaar

Europese bedrijven bedrijven boekten vorig kwartaal de beste cijfers in zeven jaar.

Het cijferseizoen voor het eerste kwartaal is een eind op weg en een eerste conclusie kan getrokken worden. Europa – en dan met name Nederlandse en Britse bedrijven – verrassen met uitstekende omzetcijfers.

Volgens Nick Nelson, hoofd Europese aandelenstrategie bij UBS, zijn er in Europa in zeven jaar niet zoveel positieve verrassingen geweest als in het afgelopen kwartaal. Vooral bedrijven uit de financiële, farmaceutische, energie-, machine- en auto-industrie versloegen de analistenverwachtingen met het grootste gemak.

Hoge omzetgroei, lage winstmarges

Nelson zei dit tegenover de nieuwszender CNBC. Volgens zijn databank wist van alle bedrijven die tot nu toe hun kwartaalresultaten presenteerden 63% de analistenverwachtingen te overtreffen, slechts 29% lukte dat niet.

Nelson is ook optimistisch over de rest van het jaar. De macro-economische vooruitzichten worden steeds beter, wat terug te zien is in hogere omzetten. "De winstmarges zijn daarentegen nog relatief laag, dus daar is nog lucht naar boven."

Hardnekkig pessimisme

Ook andere analisten zien Europa de Verenigde Staten langzaam naar de kroon steken als het aankomt op omzet- en winstgroei. Maar een defintief oordeel kan nog niet getroffen worden. Nelson waarschuwt dat het pessiimisme over Europa diep zit. "Er is nog minstens één goed kwartaal nodig om beleggers echt het vertrouwen te geven dat Europese aandelen een investering waard zijn."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus