Nieuws

Obligatiebelegger Jeff Gundlach hekelt indexbeleggen

Obligatiebelegger Jeff Gundlach haalt hard uit naar de wereld van het indexbeleggen. En hij waagt een gokje: short S&P en long emerging markets.

Obligatiebelegger Jeffrey Gundlach (zie foto) heeft deze week hard uitgehaald naar de hype rondom het indexbeleggen die volgens hem grenst aan "waanzin".

Volgens Gundlach schuilt er in de enorme hoeveelheden geld die richting indexfondsen en ETF’s gaan het gevaar van grote overwaardering van de aandelen in de meest geliefde indices zoals de S&P. Verder verwijt hij pensioenfondsen, die op grote schaal meedoen aan de ETF-run, dat ze hun zorgplicht niet nakomen.

Long, short

Gundlach zei dit deze week tijdens de Sohn Investment conferentie in New York. En hij is ook bereid een gokje te wagen op het moment dat het mis gaat. Zijn weddenschap voor het komend jaar is short gaan in de SPDR S&P500 ETF en long in de iShares MSCI Emerging Markets ETF. De reden hiervoor is dat de aandelen in opkomende markten veel lagere waarderingen hebben dan die in de S&P 500.

Voor alle beleggers, media en andere marktexperts die het actieve beheer min of meer al ten grave hebben gedragen, had Gundlach ook nog een boodschap. Zoals een quote van de beroemde Amerikaanse schrijver Mark Twain: "De berichten over mijn overlijden zijn zwaar overdreven."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus