Nieuws

In opkomende markten gebeurt het

Comgest Growth Emerging Markets maakt deel uit van de IEX Fonds 40. Dat is geen toeval, want het fonds presteert al jarenlang ijzersterk. Waar zet het fonds op in?

Sinds 1994 is het eigenzinnige Franse aandelenhuis Comgest actief in de opkomende markten. Het fonds Comgest Growth Emerging Markets, dat als een van de twee opkomende marktenfondsen een plaatsje heeft in de IEX Fonds 40, weet de markt al jaren te verslaan. Het is de reden dat Morningstar het fonds de hoogst mogelijke rating heeft toebedeeld.

Hoewel Comgest sterk in de kansen van aandelen opkomende markten gelooft, is het zeker niet overal aanwezig. Comgestpartner Rob Deneke legt uit: “In Oost-Europa zijn we notoir afwezig. Dat heeft te maken met onze manier beleggen. Wij zijn stockpickers die voor de lange termijn beleggen. Posities worden gemiddeld voor meer dan vijf jaar aan gehouden. Duurzaamheid zit in ons bloed. In Oost-Europa is de corporate governance beneden peil. Dat geldt ook voor bedrijven in Indonesië. In Afrika kunnen slechts twee landen ons intrigeren, Marokko en Zuid-Afrika."

Midden-Oosten? Daar is Comgest ook niet te vinden. "Die hele regio drijft op oliegeld, vertelt Deneke. "Dan heb je dus al snel te maken met boom & bust-situaties. Wij beleggen om die reden niet in olie en andere grondstofgerelateerde bedrijven, zoals we ook banken en andere cyclische bedrijven mijden. Wij beleggen graag in voorspelbare bedrijven.”

China first

Waarin het EM-team van Comgest dan wel belegt? India, Brazilië en Zuid-Afrika zijn sterk overwogen. Maar verreweg de grootste weging (een derde van de portefeuille) bestaat uit Chinese aandelen. “Wij zijn jarenlang voor nul procent in China belegd, maar dat veranderde anderhalf jaar geleden toen ook buitenlanders in Chinese A-aandelen konden beleggen. De keuze voor China heeft onze EM-portefeuille geen windeieren gelegd,” vertelt Deneke.

China is volgens hem exemplarisch voor de stormachtige ontwikkeling die de opkomende markten hebben doorgemaakt. “Een kwart van de EM-index is inmiddels IT-gerelateerd. Zelfs in de VS is de weging van tech lager. Vroeger werd in de opkomende wereld goedkoop geproduceerd voor de rijke landen. Dat spel is over. China is inmiddels zo duur, dat het wel moet overstappen op meer interne consumptie. Helaas hebben ze dat in Maleisië en Indonesië minder goed in de gaten.”

Niet dat beleggen in China en de andere opkomende landen waar Comgest actief is, zonder risico is. De opkomende wereld blijft, meer dan de volwassen markten, afhankelijk van de groei van de wereldhandel. Daarnaast hebben demografische problemen ook China en Rusland bereikt. En ja, corruptie blijft een probleem.

Hard drugs

“Maar al met al denken we dat er voor beleggers in de EM meer kansen zijn dan bedreigingen, zegt Deneke. “Er wonen daar een heleboel mensen die in rap tempo rijker worden. De economische groei is er, de balansen zijn er beter dan hier. Inmiddels beginnen bedrijven uit de opkomende markten ook actief te worden in het westen. Dat biedt extra kansen. Want als je het daar kunt maken, dan lukt het overal.”

Maar geen advies zonder waarschuwing. Wie in de opkomende markten belegt, moet over een sterke maag beschikken. Deneke: Verwacht geen rechte lijn omhoog. In de opkomende markten gaan de economische ontwikkelingen met horten en stoten. Als aandelen drugs zijn, dan zijn aandelen opkomende landen hard drugs. Maar wie een horizon heeft van 5 jaar of langer, dan is een belegging in de EM toch wel een must, want daar gebeurt het.”

Kerncijfers Comgest Growth Emerging Markets

ISIN: IE00B4VRKF23
Belegd vermogen: 5,4 miljard dollar
Kosten: 1,06% per jaar
Standaarddeviatie: 14,8%
Sharpe ratio: 0,92
Alpha: 3,09
Koerswinstverhouding portefeuille: 15,6
Rendement 5 jaar: 8,4% (+3,1% index)
Rendement 1 jaar: 23,6% (-1,2% index)
Aantal posities portefeuille: 46

Bronnen: Morningstar/Comgest
Peildatum: 4 mei 2017

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Duurzaam beleggen