Nieuws

Japanse bedrijven blijven hun volvette kassen maar spekken

Japanse bedrijven lijden aan het hardnekkige kwaal. Ondanks verbeteringen op het gebied van corporate governance kunnen ze moeilijk afstand nemen van hun gewoonte om hun volvette kassen te spekken.

Japanse bedrijven hebben gigantische kasoverschotten, die in september 2016 met 2.300 miljard euro tot het hoogste bedrag ter wereld behoren.

Volgens portfoliomanager Yu Zhang van Aziëspecialist en erkende langetermijnbelegger Matthews Capital Management is het bedrag waarvoor eigen aandelen in Japan worden ingekocht gestegen in de afgelopen jaren. Toch moeten beleggers goed bestuderen hoe bedrijven in het land van de rijzende zon omgaan met hun kapitaal en vrije kasstroom voordat zij instappen voor de lange termijn.

“Sommige bedrijven zeggen dat ze een flink deel van die vrije kasstroom opzij moeten zetten voor regenachtige dagen. Dat klinkt redelijk, maar vaak is het een excuus om niet te hoeven betalen. Het komt steeds minder vaak voor en bedrijven geven je een duidelijk antwoord of ze meer willen gaan betalen ,” aldus Zhang.

Niet transparant

De portfoliomanager komt naar eigen zeggen nog altijd veel Japanse bedrijven tegen die niet transparant zijn over de plannen met hun kastegoeden. “Op papier is sprake van een dividendbeleid, maar gelet op de werkelijke capaciteit voor cashdividenden is het nog altijd minimaal. Er is ruimte voor verbetering in Japan.”

Bedrijven die het nodige kunnen verbeteren op het gebied van corperate governance kunnen interessant zijn voor beleggers, zegt Zhang. Het zijn de bedrijven de mogelijk tot dividenduitkeringen zullen overgaan in de toekomst. “Ik noem deze bedrijven potentiële dividendgroeiers, die interessant zijn om te kopen voordat daartoe is besloten. Als je ze koopt nadat de verandering een feit is, is dat al ingepeprijsd.”

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie