Nieuws

Chinese obligatiemarkt wordt steeds toegankelijker voor buitenlanders

De gigantische Chinese obligatiemarkt wordt steeds toegankelijker voor internationale beleggers. Veel kansen, maar ook risico's.

De Chinese regering lijkt na jaren aarzelen nu serieus werk te maken van de liberalisering van de kapitaalmarkt. De Britse indexexpert FTSE Russell voorspelt dat het een trein is die niet meer te stoppen valt. Heel snel zal het echter niet gaan.

Het gaat om een enorme markt. Alleen de tot nu toe grotendeels afgeschermde obligatiemarkt heeft een omvang van 8.000 miljard Amerikaanse dollar, die geleidelijk steeds toegankelijker wordt gemaakt voor buitenlandse partijen.

Zo zullen tot nu toe buiten China onverhandelbare staatsobligaties binnenkort worden opgenomen in de Citigroup Emerging Markets Government Bond Index (EMGBI), Asian Government Bond Index (AGBI) en de Asia Pacific Government Bond Index (APGBI).

Hervormingsagenda

Volgens de Chinese premier Li Keqiang is de liberalisering van de kapitaalmarkt een belangrijk onderdeel van de totale hervormingsagenda die de Chinese economie minder afhankelijk moet maken van export en meer van binnenlandse consumptie.

Maar gemakkelijk zal het niet gaan. Een hindernis is dat de Chinese kapitaalmarkt de voorbije jaren heel stabiel was met rendementen op tienjarige staatsleningen tussen 3,5% en 4%. Op het moment dat de kapitaalmarkt wordt geopend, wordt het lastig die nauwe bandbreedte te handhaven. De grote angst van de Chinese regering is dat er periodes zullen zijn met zoveel kapuitaaluitstroom dat de rente oploopt tot voor de economie zeer kostbare hoogte.

Verder wordt het nog een hele kluif om internationale beleggers richting de markt voor bedrijfsobligaties te trekken. Daarvoor zijn de risico’s van faillissementen nog veel te groot.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus