Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration.

Nieuws

Europees fondsvermogen bereikt recordstand

De cijfers van de Europese beleggingsindustrie over het eerste kwartaal zijn binnen. Detlef Glow van Lipper analyseert.

Dat zijn klinkende cijfers die de Europese fondsenindustrie over het eerste kwartaal van 2017 wist te overleggen. Het totale vermogen onder beheer steeg met 1,2 biljoen euro tot 10,6 biljoen euro. Het grootse deel van deze stijging was het gevolg van gestegen koersen (+994 miljard euro). De instroom van nieuws geld bleef beperkt tot 210 miljard euro.

De Europese ETF-industrie had over het eerste kwartaal van dit jaar geen klagen. Het totaal belegde ETF-vermogen steeg met tien procent (50,7 miljard euro) tot 565,2 miljard euro. Niet gestegen koersen (+21,5 miljard euro) maar de instroom van nieuw geld (+29,3 miljard euro) zorgde voor de nieuwste ETF-recordstand.

Europees fondsvermogen zet top op 1,2 biljoen euro
Europees vermogen onder beheer fors gestegen

De cijfers over het eerste kwartaal veranderen weinig aan de verdeling van het Europese belegde vermogen over de verschillende beleggingscategorieën. Aandelen (3,8 biljoen euro) blijven het populairste, gevolgd door obligaties (2,7 biljoen euro) en mixfondsen, pardon, multi-asset-fondsen (1,6 biljoen euro).

Europese belegger zit vooral in aandelen
Het Europese beleggingsvermogen verdeeld over de verschillende assets

De instroom van 210 miljard euro aan nieuw kapitaal ligt in lijn met eerdere kwartalen.

De cijfers van Q1 2017 in perspectief
Europese fondsenindustrie ziet belegd vermogen in Q1 2017 sterk stijgen

Afgezien van de categorie "andere fondsen" deden alle fondscategorieën het goed in het eerste kwartaal. Gelet op de ultra-lage rente en de bereidheid van de FED om de rente te verhogen, verrast het wel dat obligatiefondsen het meest in trek waren (+71,3 miljard euro). Ook de verkoop van mixfondsen (+37,6 miljard euro) was sterk. Aandelenfondsen bleven met +34,5 miljard euro aan instroom enigszins achter. Deze instroom werd grotendels gedragen door de verkoop van ETF's.

Obligaties onverminderd populair
Europese beleggers kiezen in Q1 2017 voor obligaties

Het beste verkochte beleggingssegment in Q1 2016 was aandelen wereldwijd. Dat is dan ook meteen het enige aandelensegment dat goed verkocht. In de Top 10 best verkochte beleggingssegmenten in het eerste kwartaal van 2017 domineren de obligatie- en mixfondsen. Opvallend is wel de afwezigheid van high yieldfondsen in het lijstje best verkochte fondssegmenten.

Uitstroom was er natuurlijk ook. Uit de gratie waren vooral Europese aandelen (-4,3 miljard euro), Europese bedrijfsobligaties (-3,7 miljard euro) en euro-obligaties (-3,1 miljard euro).

Aandelen wereldwijd meest gevraagd
Aandelen wereldwijd meest gevraagd in Q1 2017

Blackrock was de grootste en Blackrock blijft de grootste aanbieder van fondsen in Europa. Met een totaal belegd Europees fondsvermogen van 730 miljard euro is de concurrentie op grote afstand gezet. Blackrock dankt zijn overheersing mede aan de verkoop van ETF's. Blackrock's dochter iShares heeft de helft van de Europese ETF-markt in handen heeft. Dat maakt de positie van nummer 2, JP Morgan AM,  bijzonder. Dit beleggingshuis verkoopt (nog) geen passieve producten.

Blackrock domineert
De belangrijkste asset managers in Europa

Het zal niet verbazen dat Blackrock in het eerste kwartaal van 2017 het meeste beleggingsgeld (+22,1 miljard euro) aantrok. Het verschil met de nummer twee, Amundi (+20,4 miljard euro) is wel opmerkelijk klein. Tellen we de verkoop van ETF's niet mee, dan zou Blackrock na Amundi, JP Morgan en Pimco afgelopen kwartaal pas op de vierde plaats (+12,5 miljard euro) van best verkopende fondshuis zijn geëindigd.

De topverkopers van Q1 2017
Amunid verkocht opvallend goed in Q1 2017

Hoewel het totaal aantal Europese fondsen met vier stuks daalde, is er toch sprake van een trend. Het aantal fondslanceringen steeg verder, terwijl het aantal fondsfusies wederom daalde.

Aantal fondslanceringen stijgt verder
Aantal fondslanceringen stijgt weer

Kijken we dieper in de cijfers van fondslanceringen, fondsfusies en fondsliquidaties, dan valt vooral op dat fondshuizen sterk inzetten op de verkoop van mixfondsen. Het aantal mixfondsen nam in het eerste kwartaal met 75 fondsen toe. Obligatiefondsen boekten een kleine plus van zeven nieuwe fondsen, terwijl het aantal aandelenfondsen afnam met 54 stuks.

Europese asset managers zetten in op mixfondsen
Aantal Europese mixfondsen stijgt sterk in Q1 2017


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen