Nieuws

Overwining Macron slecht nieuws voor obligaties

Als Macron zondag de verkiezingen wint dan is dat goed voor aandelen en slecht over obligaties, analyseert NN IP.

Staatsobligaties uit veilige eurolanden zoals Nederland en Duitsland hebben een opmerkelijk sterk eerste kwartaal achter de rug, maar dat is voorbij als Emmanuel Macron de Franse presidentverkiezingen wint.

Dit stelt Nationale Nederlanden Investment Partners in zijn meest recente Marketexpress. Volgens NN IP hebben obligaties het goed gedaan door twee redenen. Ten eerste zochten veel beleggers vanwege de risico’s die horen bij een eventuele overwinning van Marine le Pen de veiligheid op van staatsobligaties. Als Macron gekozen is, hoeft dat niet meer. 

Hinten

Hetzelfde geldt min of meer voor de ECB. Ook deze wacht volgens NN op de overwinnig van Macron. Is dat een feit, dan "kan de Europese Centrale Bank beginnen te hinten op het normaliseren van het monetaire beleid".

Dat betekent met andere woorden dat er langzaam een einde komt aan het opkopen van staatsobligaties en dat zorgt automatisch voor een opwaartse druk op de rente, dus dalende koersen.

Aandelen kunnen daarentegen juist de wind in de rug krijgen omdat beleggers zich na de Franse verkiezing volledig kunnen concentreren op de economie en de relatief hoge bedrijfswinsten. Aldus NN IP.

Cyclicals

Het meest positief is NN IP over de financiële sector en cyclische bedrijven zoals producenten van consumentengoederen, industriebedrijven en de ict-sector. 

Over energie en grondstoffen is NN IP slechts gematigd optimistisch. Energiebedrijven hebben qua winstgevendheid weliswaar een uitstekend kwartaal achter de rug dankzij de hogere olieprijzen, maar veel ruimte naar boven is er niet omdat de winstgevendheid begrenst is door de Amerikaanse producenten van schalieolie. Bij producenten van andere grondstoffen is het grootste risico een groeivertraging in China.

Een gemengd beeld geeft ook de vastgoedsector. Op zich is een wereld met hoge economische groei en inflatie uitstekend voor commercieel vastgoed. Er is immers meer vraag naar kantoor- en winkelruimte en de huren zijn vrijwel altijd gekoppeld aan de inflatie. Er is echter een groot gevaar voor vastgoedbedrijven met hoge schulden. Als de rente stijgt, neemt de winstgevendheid van vastgoed af. Bij te veel schulden kunnen bedrijven dan zelfs in de gevarenzone terechtkomen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie