Jorge Groen is freelance journalist. Hij was voorheen hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en werkte onder meer als journalist voor het Financieele Dagblad en voor RTL Z. Tevens is hij oud-hoofdredacteur van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Hij schrijft over financiële markten, beleggen, fondsen en pensioenen.

Nieuws

ABN Amro en NN IP: Clash of the profielfondsen

Er ontspint zich een interessante strijd tussen ABN Amro en NN IP met als inzet: wie heeft de beste profielfondsen van Nederland?

In het internationale geweld met Amerikaanse en Britse asset managers staan NN IP, ABN Amro Investment Solutions, en ook ACTIAM hun mannetje. Zowel bij Morningstar als bij Lipper zijn deze Nederlandse partijen succesvol. De strijd lijkt zich echter steeds meer toe te spitsen op de twee grootste beursgenoteerde banken van Nederland. 

Twee profielfondsen van ABN Amro (agressief en gebalanceerd) zijn in de prijzen bij Lipper gevallen dit jaar, terwijl het NN Dynamic Mix Fund II aan de haal ging met de prijs voor beste conservatieve beleggingsprofiel. De Haagse vermogensbeheerder won tevens de onderscheiding voor het beste multi-asset fondshuis. Bij de Morningstar awards won NN IP met het NN Dynamic Mix Fund I in de categorie mixfondsen.

Het is interessant te zien hoe de profielfondsen van ABN Amro Investment Solutions steeds nadrukkelijker de competitie aangaan met de profielfondsen van NN Investment Partners. In de afgelopen drie jaar hebben de rendementen redelijk dicht bij elkaar gelegen voor de defensieve profielen, blijkt uit analyse van Alpha Research.

Offensief profiel
Voor de offensieve profielen geldt dat het rendement van ABN Amro Investment Solutions hoger is dan dat van NN Investment Partners. Hoewel de AAMMF profielfondsen de blootstelling aan aandelen het afgelopen kwartaal iets hebben afgebouwd, beleggen deze fondsen nog altijd veel meer in aandelen dan die van NN IP, en ook ten opzichte van de meeste andere mixfondsen. Bij NN IP is het beeld net andersom: de allocatie aandelen is voor alle profielen onder het gemiddelde.

Bij het meest offensieve profiel heeft ABN Amro in het eerste kwartaal van dit jaar 97% gealloceerd naar aandelen en NN IP 84%. Gemiddeld kwam dat percentage uit op 91% bij de profielfondsen. In geval van het meest conservatieve profiel zijn die percentages respectievelijk 27% en 9%, terwijl het gemiddelde bij de profielfondsen lag op 12%. Bij de neutrale profielen is het percentage aandelen gemiddeld 52%, waar ABN Amro het met 67% doet en NN IP met 45%.

Gelet op instroom zijn multi-assetfondsen succesvol in Europa, maar in Nederland is dat een compleet ander verhaal. In het afgelopen kwartaal is het totale belegde vermogen in profielfondsen met 7% afgenomen tot € 17.483.936.454,00, voornamelijk omdat Robeco met mixfondsen is gestopt.

De enige twee partijen die in het eerste kwartaal van het jaar een positieve instroom hebben laten zien zijn Sparinvest met 446 miljoen euro en Think ETF’s met vier miljoen euro.


Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Lees meer

Assetallocatie