Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Europa en aandelen favoriet onder professionals

Het regende in april downgrades in de assetallocatierapporten, verzameld door Alpha Research. Aandelen zijn favoriet. Net als Europa.

In maart was het nog relatief rustig aan het assetallocatiefront. Beleggingshuizen zagen weinig reden om hun adviezen aan te passen. Men was tevreden met de voorgestelde asset allocatie. Dat veranderde in april. Door een paar neerwaartse aanpassingen is de mening over aandelen, vastgoed en cash minder positief geworden. Aandelen blijven van alle assetcategorienën wel het meest koopwaardig. Vastgoed dat in maart nog op overwegen stond, ging terug naar neutraal.

Mede door deze dalende trends heeft grondstoffen een grote slag kunnen slaan. Deze beleggingscategorie behoudt weliswaar de consensusaanbeveling neutraal maar steeg desondanks in aantrekkelijkheid met stip naar nummer twee.

JP Morgan AM, de winnaar van de laatste Asset Allocatie Award, houdt aandelen, net als de consensus, op overweight. Maar JP Morgan gaat niet mee met de consensus voor cash. In tegenstelling tot het gros van de beleggingshuizen, dat een neutraal advies voor cash heeft, is JP Morgan sterk onderwogen.

Asset allocatie-consensus april 2017

Aandelen blijven place to be

Aantrekkelijk Europa

In maart werd de beleggingsregio Europa al iets opgewaardeerd, maar in april overtrof het zelfs de Verenigde Staten. Amerika en Japan gingen beide van overwogen naar neutraal.

De winnaar van de Regio Allocatie Award 2017 heeft momenteel een andere voorkeur. Theodoor Gilissen prefereert Amerikaanse aandelen boven Europese. Omdat dit advies duidelijk afwijkend is, houden we het extra in de gaten

Regio-allocatieconsensus april 2017

naam voor SEO

Advies inflation linked bonds naar beneden

Bij de verschillende obligatiecategorieën is er in april het minst veranderd. De grootste aanpassing treffen we aan bij inflation linked bonds. Die ging van overweight naar neutral. Assetmanagers verwachten of minder obligaties, of vinden deze populaire beleggingscatgeorie aan de prijs.

Ook emerging markets debt kreegt neerwaartse aanpassingen te verwerken. Staatsobligaties daarentegen kreeg er wonderlijk genoeg afgelopen maand juist een paar positieve adviezen erbij.

De visie van Barclays, de winnaar van de Obligatie Award 2017, verschilde ook in april met die van de consensus. De neutrale consensusopinie voor emerging markets debt en bedrijfsobligaties wordt bijvoorbeeld niet gedeeld. Barclays heeft een positiever visie op emerging market debt met de aanbeveling overweight. Voor bedriijfsobligaties is de mening andersom. De aanbeveling blijft daar staan op underweight.

naam voor SEO

Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Duurzaam beleggen