Nieuws

Overnames zelden goed voor beleggers

Bedrijven die veel overnames doen zijn onaantrekkelijk voor beleggers. Hun resultaten steken schril af tegen de concurrentie.

Het zijn goede tijden voor de adviseurs bij fusies en overnames. Het eerste kwartaal van dit jaar schoot de M&A-activiteit in de wereld weer een flink stuk omhoog tot 777 miljard dollar. En 2016 was ook al geen slecht jaar met topovernames zoals Time Warner door AT&T, Monsanto door Bayer en het Nederlandse NXP Semiconductors door Qualcomm.

Maar moet je daar als belegger wel blij mee zijn? Vermogensbeheerder Pictet vindt van niet. De Zwitserse asset manager onderzocht een groot aantal bedrijven die veel overnames doen, en het blijkt zelden gunstig voor beleggers.

Een op de vijf

Van de bedrijven uit de MSCI Wereldindex die sinds de eeuwwisseling een significante overnameactiviteit hebben laten zien, had 80% tot vijf jaar na de overname slechtere resultaten dan het sectorgemiddelde.

Veel M&A-activiteit is bovendien vaak een voorteken van een beurscorrectie. Pictet vermoedt dat dit te maken heeft met een soort roes die zich meester maakt van ceo's in tijden dat het economisch voor de wind gaat. Veel te dure overnames die vaak ook nog weinig toevoegen zijn het gevolg.

Afgrond

Nederland kan daar een aardig woordje over meepraten. Wat te denken bijvoorbeeld van de overnamekoorts die heerste bij Ahold onder ceo Cees van der Hoeve. Het supermarktconcern maakte zoveel schulden dat het begin deze eeuw aan de rand van de afgrond belandde. 

Volgens Pictet zouden bedrijven strategisch gezien beter hun bestaande business model kunnen versterken in plaats van geld te investeren in een falend bedrijf. Daarom investeert de vermogensbeheerder alleen in bedrijven die niet alleen waarde proberen te genereren voor de aandeelhouder maar ook waarde proberen te behouden door een beheersbare groei en financiële stabiliteit. Dit wordt beoordeeld door te kijken naar de stabiliteit van gegenereerde cashflow ten opzichte van de financiële verplichtingen van het bedrijf.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus