Nieuws

Winst Macron goed voor Europese aandelen

Volgens Schroders kan de winst van de links-liberale Macron een rotatie in gang zetten naar Europese aandelen.

De overwinning van presidentskandidaat Emmanuel Macron (zie foto) van de nieuwe liberale beweging En Marche! in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen heeft voor opluchting in de markten gezorgd.

Martin Skanberg, fondsbeheerder Europese aandelen, en Keith Wade, hoofdeconoom bij Schroders, staan stil bij wat Macron in het Élysée kan betekenen voor de Europese economie en de aandelenmarkten. Helpt Macronomics de Franse economie er eindelijk bovenop?

Mainstream

Volgens Keith Wade is Macron eigenlijk een linksgeoriënteerde centrumpoliticus, tamelijk mainstream eigenlijk. Zijn beleid is marktvriendelijk en hij is pro-EU. "Wellicht dat als hij tot president is gekozen de Frans-Duitse as nieuw leven wordt ingeblazen en dat er weer meer over verdere integratie van de EU wordt gesproken."

Om een echte economische verandering te bewerkstelligen staat Macron volgens Skanberg voor de uitdaging om Franse bedrijven meer concurrerend te maken. Daarbij moet Macron balanceren tussen het behouden van de welvaartsstaat en het verkleinen van het begrotingstekort verkleinen. "Er is wel degelijk ruimte voor een verbetering van de bedrijfswinsten als de arbeidsmarkt wordt hervormd en de 35-urige werkweek wordt aangepakt."

Achtergebleven Europese aandelen

De uitslag van de eerste stemronde was gunstig voor Europese aandelen. Beleggers zaten te wachten op meer duidelijkheid rond de Franse verkiezingen voordat zij hun blootstelling aan Europa vergrootten. Skanberg ziet echter meer factoren dan alleen de overwinning van Macron, die kunnen zorgen voor een langdurige outperformance van Europese aandelen. "De waarderingen zijn aantrekkelijk en de winstgroei trekt aan. Dat biedt zeker perspectief voor een rotatie richting de euro en Europese aandelen."

Gezien de achterblijvende prestaties van Europese aandelen ten opzichte van de S&P 500 en de de global index denkt Skanberg dat de omslag nog maar net is ingezet. "Maar Europa is structureel laag gewaardeerd. Het is wachten op meer tekenen van aantrekkende bedrijfswinsten. Gaat de ECB de rente verhogen?"

ECB

Volgens Wade zal de ECB binnenkort worden geconfronteerd met de vraag wat voor soort beleid zij wil nastreven. "De druk om de rente te normaliseren zal toenemen na de tweede stemronde van de Franse presidentsverkiezingen." Hoewel de ECB elke discussie over verandering van de rentestand uit de weg gaat, denkt Wade dat het debat over renteverhoging na de Franse presidentsverkiezingen zal intensiveren.

Zelf meent Wade dat de rente omhoog moet, zodat er in ieder geval een einde komt aan de negatieve rente, want die pakt slecht uit voor het banksysteem. De ECB lijkt vooralsnog meer interesse te hebben in het afbouwen van het QE-programma dan het doorvoeren van een renteverhoging.

Probleem Italië

Wade ziet Italië als het volgende risico dat opdoemt voor de markten. Het risico van een breuk met de muntunie is weliswaar lager dan bij de Franse verkiezingen, maar ook in Italië kan het chaotisch verlopen. "Als de Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo aan de macht komt en de begrotingsdiscipline laat varen, dan kunnen er problemen voor de euro ontstaan. Misschien zijn deze problemen niet zo groot als wanneer Italië de muntunie verlaat, maar het zijn wel problemen die de komende twee tot drie jaar een rol spelen."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus