Nieuws

Hogere aandelen- en obligatiekoersen gaan prima samen

Zo lang de inflatie onder controle blijft en de economie gestaag groeit, kunnen zowel aandelen als obligaties goede rendementen opleveren.

Analisten zijn verward over de gelijktijdige stijging van zowel Amerikaanse aandelen als - obligatiekoersen. Zij hadden verwacht dat hogere economische groei en een stijgende rente zouden leiden tot dalende obligatiekoersen. Of, de economische groei zou tegenvallen, en dan moeten de aandelenkoersen dalen.

Maar volgens Tim Duy is het helemaal niet vreemd dat aandelen- en obligatiekoersen tegelijk in de lift zitten. Hij wijst in een column op eerdere perioden waarin de Federal Reserve de rente opvoerde om oververhitting te voorkomen.

Wat blijkt is dat in het begin van monetaire verkrappingsfasen de lange rente vaak nog een tijdje hoger blijft dan de korte. En zo lang dat het geval is, is de economie op koers om verder te versterken zonder dat de inflatie uit de hand loopt.

Let op de Fed

Draait de rentecurve om, of wordt deze heel vlak, dan is een recessie en een correctie op aandelen- of obligatiemarkten meestal niet ver weg.

Maar daar is nu nog geen sprake van, zegt Duy. De markt gelooft met andere woorden dat de economie nog verder kan versterken zonder dat de Fed de rente in een versneld tempo moet opvoeren.

Duy sluit overigens niet uit dat er op korte termijn een correctie komt op de aandelenmarkt, maar dat zal er dan wel een van korte duur zijn. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie