Nieuws

Financiële markten gedijen uitstekend bij populisten

De Trump-rally is allesbehalve een anomalie; aandelen en in minder mate ook obligaties laten prima rendementen zien onder populistische regimes.

Economie-professor Moritz Schularick van de universiteit van Bonn onderzocht de prestaties van financiële markten onder 27 populistische regimes in de afgelopen eeuw - van Juan Peron in Argentinië, Silvio Berlusconi in Italië tot Donald Trump in de VS - en kwam tot die conclusie dat die niet slecht zijn geweest voor aandelen en obligaties.

“Er is verrassend weinig bewijs dat populisten slecht zijn voor de markten. Eerder is het tegenovergestelde het geval,” zei de professor tijdens een event georganiseerd door de European Association for Banking and Financial History en Allianz Global Investors.

Eerder bleek al uit onderzoek dat obligaties uit niet-vrije landen op korte termijn veel betere rendementen laten zien. Voor langere perioden slaat dat voordeel over naar de democratische landen.

Populisten 

Schularick rekent charismatische politici die de confrontatie zoeken en claimen namens het volk te spreken en vaak een protectionistisch en nationalistisch beleid voeren tot de populisten. Uit zijn onderzoek blijkt dat obligatierentes met gemiddeld 12,7% dalen in de twee jaar nadat een populist aan de macht is gekomen. Vijf jaar populisme leverde aandelen een gemiddeld totaalrendement op van 45%. Het kredietoordeel voor landen verbeterde bovendien, en de lokale munt apprecieerde.

Het maakte niet uit of de populistische leider politiek links of rechts was georiënteerd, hoewel rechtse politici iets minder door de markten lijken te worden gewaardeerd.

Populisme is ook niet se slecht voor de welvaart van mensen, concludeert Schularick. Na vijf jaar populisme bedraagt de economische groei van landen jaarlijks gemiddeld 1,8% en zijn zowel de investeringen als bestedingen als percentage van de economie gestegen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus