Nieuws

Nederlandse investeerders nemen klimaatrisico’s serieus

Geen van 22 Nederlandse institutionele beleggers opgenomen in het Asset Owners Disclosure Project (AODP) negeert klimaatverandering.

Het Asset Owners Disclosure Project houdt sinds 2008 jaarlijks via de Global Climate Index bij hoe de 500 grootste beleggers op aarde – staatsfondsen, pensioenfondsen en verzekeraars - goed voor 40.000 miljard Amerikaanse dollar aan belegd vermogen - zich bij hun investeringen laten leiden door klimaatverandering.

Volgens AODP onderkent zo’n 60% van alle institutionele beleggers de financiële risico’s van klimaatverandering. Ze passen hun beleggingsportefeuilles in hoog tempo aan en eisen dat bedrijven waarin ze investeren, uitleggen hoe ze die risico’s inschatten.

 

Dit jaar heeft AODP voor het eerst ook ‘s werelds vijftig grootste vermogensbeheerders van een eigen beoordeling voorzien. De lijst wordt aangevoerd door het Nederlandse APG Asset Management – de uitvoerder van onder andere Zorg en Welzijn - die als enige de hoogste AAA-rating krijgt toegekend. Op plaats twaalf is Aegon Asset Management terug te vinden.

 

In de ranglijst met asset owners zijn in de top tien twee Nederlandse zwaargewichten terug te vinden. Pensioenfonds ABP staat op plek vijf , maar is wel een plaatsje in de lijst gedaald. Pensioenfonds Zorg en Welzijn steeg 12 plaatsen naar de zesde plek op de lijst, net achter ABP. De derde Nederlandse partij is het pensioenfonds voor de landbouw op de 21ste plek.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

IEXFonds 40