Nieuws

De groeimotoren van Silicon Valley

T. Rowe Price bezocht Silicon Valley. Belangrijkste conclusies: de rol van tech in de autosector neemt alleen maar toe en Trump is geen gevaar.

Het global technology-team van T. Rowe Price is net terug uit Silicon Valley, waar ze in een week tijd meer dan 30 beursgenoteerde en private bedrijven bezochten en beoordeelden. "De gesprekken met zowel traditionele als opkomende technologieconcerns bevestigden ons in de overtuiging dat de sector voor zijn groei niet afhankelijk is van een robuuste economie," aldus Josh Spencer, portefeuillebeheerder van het T. Rowe Price Global Technology Equity Fund. 

Het is volgens Spencer echter cruciaal om die bedrijven te vinden die hun marktaandeel kunnen uitbreiden door technologie op nieuwe, innovatieve manieren te benutten. "In staat zijn veranderingen, disruptie en extreme resultaten in de wereldwijde technologiesector te herkennen – en weten hoe daarmee het beste om te gaan – is naar onze mening een voorwaarde om rendement te kunnen genereren met tech."

"We verlieten Silicon Valley in de hernieuwde overtuiging dat de groei van cloud computing onverminderd doorgaat, waarbij nieuwe toepassingen zoals autonoom rijden, over-the-top video en augmented reality extra kansen voor langetermijngroei scheppen."

Techsector is beter voorspelbaar geworden

Zo zinspeelden grote, toonaangevende spelers als Apple en Intel volgens Spencer tijdens hun bezoek op de rol die de autosector zal spelen in de vraag naar geavanceerde chips. Ook de consumentenmarkt voor videospellen – die de afgelopen tien jaar een metamorfose heeft ondergaan – is volgens Spencer een veelbelovend beleggingsthema.

"Anders dan bij de lancering van Tetris in de jaren '80, kent de branche nu een zekere voorspelbaarheid dankzij de rol van intellectueel eigendom. Bedrijven zijn minder afhankelijk van de verkoop van cartridges en schijfjes en kunnen in plaats daarvan intellectuele eigendomsrechten benutten – bijvoorbeeld door in-game monetisation, licenties en een gezamenlijk ontwikkelaarsplatform – om hun groei en marges te ondersteunen. Onlangs hebben we een positie ingenomen in de toonaangevende computerspelontwikkelaar Electronic Arts, die hier zeer sterk in is."

Chinese concurrent

Verder zijn Spencer en zijn team optimistisch over de vooruitzichten voor techbedrijven in China, waar ruimte komt voor diversiteit en ondernemerschap nu de economie steeds meer op binnenlandse consumptie gericht is. Op sommige gebieden gelden Chinese bedrijven als wereldleider en innovator. Denk aan mobiel betalen, video-gaming en internet-video.

"Wij verwachten dat de Chinese economie de komende jaren sterk zal groeien en dat internetbedrijven hiervan onevenredig sterk zullen profiteren. We hebben in de loop der tijd al in diverse Chinese bedrijven belegd en mikken nu op de innovatieve voortrekkers van de economische groei, zoals Alibaba."

Fiscale repatriëring

Maar de technologiesector verkeert nog in onzekerheid over de gevolgen van het beleid van Trump, aldus Spencer. "Technologiebedrijven hebben groot belang bij de wereldhandel. Zo genereren de meeste grote technologieconcerns 35-60% van hun inkomsten buiten de VS. In dat opzicht is het handelsbeleid van belang."

Hoewel de campagneretoriek over handel, immigratie en mogelijke importheffingen voor China technologiebedrijven zorgen baart, is er nog onvoldoende duidelijkheid over deze onderwerpen om een verschuiving in het sentiment te veroorzaken. Het beleid van de regering Trump kan de Amerikaanse technologiesector schaden, maar de beloofde lagere belastingen en de repatriëring van buitenlandse winsten kunnen dit mogelijk compenseren.

Fiscale repatriëring

"Het interessantst vinden wij de mogelijkheid van fiscale repatriëring, waardoor enorme voorraden technologiegeld die buiten de VS zijn gestald, vrij zouden komen. Bedrijven als Apple en Cisco Systems hebben meer dan 30% van hun marktkapitalisatie in contanten buiten de VS. Als deze grote, gerenommeerde bedrijven hun buitenlandse tegoeden terughalen naar de VS, neemt de kans op grootschalige fusie- en overnametransacties in de Amerikaanse binnenlandse markt toe."

Tot dusver waren bij overnames in de sector meestal alleen small en mid-cap bedrijven betrokken, maar repatriëring zou voor prominente spelers in de technologiemarkt de mogelijkheid scheppen hun vizier op grotere doelwitten te richten, besluit Spencer. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?