Nieuws

Uitslag Franse verkiezingen is ‘instapmoment’

Na de positieve uitslag van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen zijn beleggers overgeschakeld naar risk on. Een instapmoment, schrijft Kempen. De nieuwe grootste haai achter de Europese beleggersboot heet echter Italië, waarschuwt Deutsche Bank.

Aberdeen: spread Duitse en Franse obligaties afgenomen
“De spread tussen Duitse en Franse staatsobligaties is nu terug op hetzelfde niveau als toen het enthousiasme over de Europese monetaire versoepeling zijn piek kende. Spreads liepen toen terug door de lage volatiliteit en de financiële repressie gevoed door de Europese Centrale Bank. Dat we terug op dat niveau zijn, zegt iets over hoe opgelucht beleggers zijn,” aldus Patrick O’Donnell, senior investment manager bij Aberdeen Asset Management.

State Street: Neerwaartse risicobeschermingsstrategieën blijven van belang
De kansen op potentiële negatieve marktscenario’s zullen tussen nu en 7 mei afnemen, schrijft Timothy Graf, hoofd macrostrategie EMEA bij State Street Global Advisors. Dat betekent dat de renteverschillen tussen Duitse en Franse obligaties afnemen en de euro verder kan bouwen aan haar recente stabiliteit ten opzichte van de dollar. Bill Street, hoofd investeringen voor EMEA bij State Street Global Advisors, verwacht dat als Le Pen over twee weken wordt verslagen aandelen tot 2018 de rally kunnen voortzetten. Neerwaartse risicobeschermingsstrategieën blijven echter van cruciaal belang, omdat de omstandigheden ‘waarschijnlijk vollatiel blijven.’

Kempen: Een goed instapmoment
“Zoals verwacht wordt het Franse presidentschap een tweestrijd tussen Le Pen en Macron,” schrijft Ruth van de Belt van de Asset Allocatie Desk van Kempen. “Wij denken dat Macron over twee weken als winnaar uit de bus komt. Financiële markten zullen dat kunnen waarderen. De zorgen over redenominatie van de overheidsschuld en een hogere premie voor inflatie en kredietrisico die de afgelopen tijd de ronde deden, gaan naar de achtergrond verdwijnen. Deze uitkomst zou een goed instapmoment kunnen zijn.”

Franklin Templeton: Zonder steun parlement gebeurt er niets
Hoofd obligaties David Zahn van Franklin Templeton denkt niet dat zonder steun van het parlement een van de twee kandidaten potten zal kunnen breken, en wijst tevens op de les van recente verkiezingen in andere landen: verwacht het onverwachte.

Franklin Templeton Fixed Income Group’s #DavidZahn explains potential market implications of the #FrenchElectionhttps://t.co/EpRSm1KG7y

— Franklin Templeton (@FTI_Global) 24 april 2017

Fidelity International: Zorgen over betrouwbaarheid peilingen zijn weg
Volgens Anna Stupnytska, global economist van Fidelity International, hebben de Franse presidentsverkiezingen de zorgen over de over de betrouwbaarheid van de peilingen en opkomst weggenomen. Een opluchtingsrally vindt zij overdreven want het is nog steeds mogelijk dat Le Pen de tweede ronde wint. “De focus ligt nu op de vraag of Le Pen haar anti-EU-boodschap de komende dagen aanpast, met het debat tussen Le Pen en Macron, dat gepland staat voor 3 mei.”

Robeco: Eurozone kan even adem halen
De eurozone kan even opgelucht adem halen, maar de zorgen op middellange termijn zijn niet verdwenen, schrijft hoofdeconoom Leon Cornelissen van Robeco. Macron heeft niet de steun van de traditionele politieke partijen. Dat maakt een coalitie waarschijnlijk, waarbij het de vraag is of hij zijn hervormingen erdoorheen krijgt, aldus Cornelissen. “De financiële makten kijken alweer vooruit naar de verkiezingen in Italië, waar de eurosceptische vijfsterrenbeweging voorop gaat in de polls die op zijn laatst in maart 2018 zullen plaatsvinden.”

Vooruitblik naar de beslissende tweede ronde

 How votes are expected to split between MACRON and LE PEN in the 2nd round. This according to Ifop polling on Friday: #Presidentielle2017 pic.twitter.com/OzW5EFGXiI

Deutsche AM: Risk on!
Een verwachte uitslag maar met nieuwe onzekerheden, zegt beleggingsstrateeg en CIO Stefan Kreuzkamp van Deutsche Asset Management. “Hoeveel steun voor zijn beleid zal Macron kunnen verzamelen tijdens de parlementsverkiezingen later dit jaar?” Ondanks die zorg zegt Kreuzkamp: Vive la France! “Europa leeft nog en de Europese aandelen ook. Na gisteren hebben we onze portefeuille dan ook herschikt, en zijn we overwogen in Europese aandelen. Na de verkiezingen in Oostenrijk, Nederland en de daling in de peilingen van de Duitse AfD suggereert ook de uitslag in Frankrijk dat de populisten flink terrein verliezen in 2017.”

Following the 1sr round of the #FrenchElections, the market reactions are fairly positive. Our complete analysis: https://t.co/tmJc9Po9lK pic.twitter.com/T3vJqHjrf1

— BNP Paribas Wealth (@BNPP_Wealth) 24 april 2017

Deutsche Bank: Risk off!
Het moederbedrijf van Deutsche AM, Deutsche Bank, laat maandag in een memo aan beleggers een ander geluid horen. De angst voor een Frexit is weliswaar verdwenen maar Italië is de nieuwe haai achter de beleggersboot. “De politieke kalender in Europa is nog altijd druk met verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk in juni, in Duitsland in september en Italië voor april 2018. De grootste kans op een marktschok zijn de Italiaanse verkiezingen. Maar omdat die mogelijk meer dan zes maanden op zich laten wachten, is de markt er nu nog niet erg mee bezig,” aldus de analisten.

[Instit. Invest.] Emmanuel Macron and Marine Le Pen selected for the 2nd round. Read our analysis : https://t.co/Tn08JRovCn …

— Amundi (@Amundi_ENG) 24 april 2017

Candriam: Aardverschuiving Franse politiek
De resultaten duiden op een verschuiving in de Franse politiek, die traditioneel door socialisten en republikeinen worden gedomineerd. Dit model is aan flarden: geen van de twee traditionele partijen die sinds 1958 aan de macht zijn geweest, komt eraan te pas in de tweede ronde. Die uitslag past in de globale trend: de scheiding tussen globalisten en anti-globalisten, die meer in het oog springt dan de scheiding tussen rechts en links. 

JP Morgan AM: markten prijzen overwinning Macron in
"We verwachten dat markten een overwinning van Macron inprijzen in de tweede ronde, zoals ook de huidige polls suggereren en het traditionele ‘Republikeinse front’ dat wordt gevormd om de kandidaat van National Front te blokkeren. Macron wordt door veel beleggers en beleidsmakers als pro-Europese Unie gezien, als een gematigd hervormer en iemand die verantwoordelijk met de overheidskas omgaat. Het is niet verrassend dat we nu een opluchtingsrally zien in aandelen- en obligatiemarkten."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen