Nieuws

De onbedoelde negatieve effecten van populariteit ETF's

De populariteit van ETF’s blijft stijgen, maar dat heeft niet alleen maar positieve gevolgen. Aandelen worden bijvoorbeeld duurder om te verhandelen.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Stanford University, aldus Bloomberg. Het verschil tussen de bied- en laatprijzen van de onderliggende aandelen wordt groter, zo blijkt uit het onderzoek.

Daardoor wordt de handel in de aandelen duurder en minder aantrekkelijk. Door de opmars van ETF’s wordt de koersbeweging van onderliggende aandelen minder onderscheidend van de sector waar ze onderdeel van uitmaken.

Daardoor is het lastiger voor actieve beleggers om op zoek te gaan naar prijsverschillen. Dit zorgt voor minder efficiency op aandelenmarkten. 

Onbedoelde gevolgen

De onderzoekers zijn er echter niet op uit het nut van ETF’s in twijfel te trekken. In hun vorige maand verschenen onderzoek schrijven ze dat er goed gedocumenteerde voordelen zitten aan het gebruik van ETF’s.

Het doel van het onderzoek is duidelijk te maken dat er ook sprake is van onbedoelde negatieve gevolgen voor de onderliggende aandelen. Als het aandeel van ETF-bezit van een bepaald aandeel met 1%-punt toeneemt, stijgt de correlatie met de koersbewegingen van de sector met 9%.

Het verband tussen koers en toekomstige winsten van het aandeel wordt juist 14% minder. Het verschil tussen de bied- en laatprijzen stijgt 1,6%. Het zorgt ervoor dat de liquiditeit van de aandelen verminderd. Dit zorgt weer voor hogere transactiekosten.

Wel of geen meetbare effecten prijzen?

Daardoor worden actieve handelaren verder afgeschrikt. Het prijsverschil blijft daardoor groot, zonder dat er handel ontstaat om deze prijsverschillen te verkleinen. Niet iedereen blijkt echter overtuigd van de uitkomsten van het onderzoek.

State Street, de op twee na grootste uitgever van ETF-producten, concludeerde recent dat de populariteit van ETF’s geen meetbare effecten had op de bied- en laatprijzen. De onderlinge correlatie van de S&P 500 bedrijven bedraagt op dit moment 47%. Dat is het laagste niveau van de afgelopen zes jaar.

Hoewel ETF’s en andere passieve beleggingsproducten in populariteit stijgen, gaat het nog altijd om een relatief klein deel van de totale aandelenmarkt. Op dit moment is ongeveer 1800 miljard dollar belegd in passieve producten.

In de afgelopen drie jaar is dat bedrag met 460 miljard dollar toegenomen. Passieve beleggers bezitten op dit moment 14% van de S&P 500 bedrijven. In 2013 was dat nog 9%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen