Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Nieuws

Reflatie is goed voor emerging market debt

Obligaties op opkomende markten zijn niet goedkoop, maar fundamentals verbeteren en reflatie is goed voor EMD, aldus Rob Hall van MFS.

Aandelen opkomende markten hebben geweldige maanden achter de rug. Is het nu tijd om er afscheid van te nemen, of zit er meer in het vat?

Volgens Rob Hall, Institutional Fixed Income Portfoliomanager bij MFS zal het reflatiescenario zoals zich dat nu wereldwijd ontwikkeld, goed zijn voor opkomende markten. “Hogere economische groei en betere groeicijfers van overheden en bedrijven zal zorgen voor een oplopende inflatie. Maar ook de hogere grondstofprijzen zijn goed voor opkomende markten.”

Volgens Hall is het niet zo dat de olieprijs weer snel op 100 dollar per vat komt, maar de prijs voor olie zal, wellicht met wat volatiliteit onderweg, waarschuwt hij, nog wel verder kunnen stijgen vanaf het huidige niveau.

EM geen veilige havens

Maar niet alleen de groei van de wereldeconomie ondersteunt opkomende markten, ook de fundamentals op die markten zelf verbeteren. “Er is sprake van meer investeringen, meer instroom in deze markten. Dit zorgt voor hogere koersen en een beter investeringsklimaat in EM.”

De balansen van landen als Brazilië, India en Indonesië zijn flink verbeterd. Ook Zuid-Afrika en Turkije staan er financieel beter voor dan een paar jaar geleden, maar zij hebben momenteel de nodige politieke problemen.

Obligatiebeleggers moeten opkomende landen dan ook niet zien als veilige haven vergeleken met de VS en Europa, aldus Hall. Daarvoor zijn er te veel landen met vooral politieke hete hangijzers. Maar de instroom van nieuw geld zorgt er natuurlijk wel voor dat opkomende landen duurder worden, niet alleen de aandelen, ook de obligaties.

Trump blijft een risico

“Uit het oogpunt van waardering is fixed income op opkomende markten niet heel goedkoop. Alleen vergeleken met high yield, een andere zeer populaire obligatiecategorie van 2016, wel.”

Ondertussen lopen de groeiscenario’s voor opkomende markten verder uit elkaar. “De omstandigheden in India zijn voor obligatiebeleggers door de belastinghervormingen gunstig, terwijl in Brazilië de vooruitzichten op fiscale hervormingen al zijn ingeprijsd. In alle landen geldt dat de groei van de arbeidsmarkt key is voor positieve ontwikkelingen, maar wat dat betreft hebben we de demografische groei overal tegen,” zucht Hall.

Een risico voor het positieve emerging market debt-scenario is volgens Hall nog steeds de politiek van Donald Trump – al is hij, nu Trump wat in moet binden minder bezorgd dan drie maanden geleden.

Ook de verkiezingen in Europa, het verschil in beleid tussen de Fed en de ECB (moet niet te groot worden, is negatief voor obligaties) en China (risico op kredietbubbel in de komende drie jaar) en natuurlijk de spanningen met Noord-Korea blijven risico’s.


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?