Nieuws

AllianceBernstein is bullish over opkomende markten

Morgan Harting van AllianceBernstein ziet in het Amerikaans protectionisme en de stijgende rente geen gevaren voor de opkomende markten. "De VS hebben nog nooit een iPhone gemaakt en zullen dat ook in de toekomst niet doen."

Analisten zijn verdeeld over de vraag of aandelen uit opkomende markten verkocht moeten worden of juist niet. Morgan Harting van AllianceBernstein zit in het kamp van de bulls.

Voor hem is de stijgende rente in de Verenigde Staten in de eerste plaats een teken van kracht van de wereldeconomie en dus goed voor emerging markets. Verder is de angst voor een nieuw Amerikaans protectionisme overdreven. "De VS hebben nog nooit een i-Phone gemaakt en zullen dat ook in de toekomst niet doen."

Onshoring

Pessimisten zien dat uiteraard anders. Voor hun zijn de herhaalde toespelingen van Trump op nieuwe handelsbarrières geen loze dreigementen, maar een voorbode van wat komen gaat. De beurs van Mexico heeft al een flinke klap gekregen doordat Trump het constant heeft over het terughalen van productie uit andere landen naar de VS, het zogenoemde onshoring. Landen als Brazilië en China, die ook veel goederen leveren aan de VS, zouden wel eens als volgende aan de beurt kunnen zijn.

Harting ziet het zo’n vaart niet lopen. "Je kunt niet simpelweg met je vingers knippen en zeggen nou maken we alles in de VS. Als je dat zou doen, dan zou een i-Phone duizenden dollars meer kosten en er is geen enkele Amerikaan die dat betalen wil."

Stijgende rente en sterke dollar

Een tweede reden om pessimistisch te zijn over opkomende markten is de stijgende rente in de VS en de sterke Amerikaanse dollar. In het verleden is dat een combinatie geweest die vaak negatief uitpakte voor de opkomende markten omdat het zorgt voor kapitaaluitstroom, zeker in tijden dat de opkomende markten duur ogen. En dat doen ze in de ogen van de pessmisten. En als de kapitaaluitstroom echt goed op gang komt, dan heb je de poppen helemaal aan het dansen. Dat heeft in het verleden mening landen al aan de rand van de afgrond gebracht.

Harting gelooft absoluut niet in een dergelijk doemscneario. Voor hem is de stijgende rente in de VS in de eerste plaats een teken van kracht van de Amerikaanse en wereldeconomie. Meer economische groei betekent meer vraag naar bijvoorbeeld grondstoffen uit Brazilië en iPhones uit China. En dus stijgende koersen. 

Het is historisch gezien ook geen wet van Meden en Perzen dat een stijgende Amerikaanse rente leidt tot dalende koersen in emerging markets. Harting: "Als we terugkijken naar het midden van het vorige decennium toen de Federal Reserve de rente opschroefde van 1% naar 5,25%, toen stegen de aandelen uit opkomende markten met 135%. Nu zitten we op 25%. Ik denk daarom dat er nog heel veel lucht naar boven is."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alles over de rente