Nieuws

Ook gemeten over vijftien jaar verslaat actief passief niet

Hoe verder terug in de tijd wordt gekeken hoe dramatischer de prestaties worden van actief beheerde Amerikaanse largecap-fondsen.

Hoe verder terug in de tijd wordt gekeken hoe dramatischer de prestaties worden van actief beheerde Amerikaanse largecapfondsen.

Indexaanbieder S&P Dow Jones Indices concludeerde op basis van de rendementen in de afgelopen tien jaar van actief beheerde fondsen ten opzichte van hun benchmarks al dat 85% van de Amerikaanse largecapfondsen en 96% van de mid- en smallcapfondsen niet beter presteerde dan het marktgemiddelde.

Als daar nog eens vijf jaar aan data aan wordt toegevoegd dan stijgt het percentage voor de largecapfondsen naar 95%, en daalt dat voor de midkapfondsen naar 95% en voor de smallcapfondsen naar 93%.

Volledige marktcyclus

Het is voor het eerst dat S&P Indices een periode van vijftien jaar heeft geanalyseerd, na klachten van actieve beheerders dat over een langere perdiode dan vijf of tien jaar moet worden gekeken. Maar ook in het geval van een volledige marktcyclus kan actief beheer niet het verschil maken ten opzichte van indexbeleggen.

In een politiek turbulent 2016 bleef 89,4% van de Amerikaanse midkapfondsen, 85,5% van de fondsen die in Amerikaanse smallcaps belegden en 66% van de largecapfondsen achter bij hun benchmark. De S&P 500 index behaalde vorig jaar een winst van bijna 12%, de S&P MidCap 400 steeg 20,7% en de S&P SmallCap 600 26,6%.

Amerikaanse beleggers laten hun portemonnee spreken in de actief-passief-discussie en hebben sinds begin 2007 tot maart dit jaar 1.200 miljard Amerikaanse dollar onttrokken aan actief beheerde aandelenfondsen, volgens Morningstar. Een bijna identiek bedrag, 1.100 miljard Amerikaanse dollar, is naar indexbeleggingen gestroomd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus