Nieuws

Van Eck Junior Gold Miners ETF ontgroeit zijn index

Een ETF van vermogensbeheerder Van Eck die zich richt op kleine goudproducenten lijkt veel te groot geworden voor de index die hij volgt.

Stel je voor, een ETF die zo succesvol en gewild is bij beleggers dat er een overnamebod moet worden gedaan op verschillende bedrijven in de index die hij volgt. Het klinkt ongeloofwaardig, maar bestaat wel, meldt nieuwszender CNBC

Het gaat om de Van Eck Junior Gold Miners ETF, met het tickersymbool GDXJ. Deze ETF die zich richt op kleine goudproducenten is sinds begin 2016 gegroeid van 1 miljard dollar naar 5.4 miljard Amerikaanse dollar. En omdat de index die GDXJ volgt relatief klein is, bezit de ETF in tien Canadese ondernemingen inmiddels meer dan 18% van de aandelen.

Canadees goud

Voor zes van deze bedrijven geldt bovendien dat als gewoon de index was gevolg de 20% zou zijn overschreden. En in Canada betekent dit automatisch dat er een overnamebod moet worden gedaan.

Van Eck heeft het om begrijpelijke redenen niet zover laten komen. De 20% geldt als bovengrens, maar dat betekent wel dat er andere aandelen moeten worden gekocht, wat ook weer van allerlei problemen oplevert.

Een kwart

Samen vormen deze andere aandelen al een kwart van de ETF. De grootste holding van GDXJ is bijvoorbeeld een andere goud-ETF Van Eck die in grotere goudproducenten investeert. Dat roept de vraag op of GDXJ nog wel doet wat het belooft, zo zeggen analisten van Scotiabank, namelijk het volgen van een bepaalde index.

Volgens Scotiabank zijn er mogelijkheden om dit op te lossen. De meest logische oplossing is het aanpassen van de index door ook grotere fondsen op te nemen. Dat kan relatief eenvoudig omdat Van Eck de index zelf samenstelt.

Smallcaps

Het vervelende is alleen dat er dan ook belegd moet worden in bedrijven met een marktkapitalisatie van meer dan 2,5 miljard dollar. En dat zorgt er weer voor dat je je mag afvragen of GDXJ nog wel een small cap ETF genoemd mag worden.

Veel van de problemen zijn overigens terug te voeren op één enkele belegger, namelijk het beleggingsfonds Direxion Daily Junior Gold Miners Index Bull 3X Shares dat GDXJ gebruikt als een soort speculatieobject. Als zij hun investering van een miljard zouden terugtrekken, zouden veel van de problemen in een klap zijn opgelost.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?