Nieuws

Nederlandse smallcaps uitblinkers IEX Fonds 40

De IEX Fonds 40 boekte in maart een winst van iets meer dan 1%. Vastgoed deed het slecht, Nederlandse smallcaps juist heel goed.

Het gaat lekker met de IEX Fonds 40 van IEXProfs. Na drie maanden handelen in 2017 koerst de portefeuille 4,08% hoger. Behalve twee Europese obligatiefondsen staan alle fondsen in het groen. De vijf hoogvliegers in het eerste kwartaal zijn, in volgorde van rendement:

1. TreeTop Convertible International (+14,92%)
2. Morgan Stanley Global Opportunity (+13,93%)
3. Teslin Darlin (+11,64%)
4. Charlemagne Magna New Frontiers (+11,45%
5. RobecoSAM Smart Materials Fund (+10,50%)

De grote winst dit jaar kwam niet van de koersbewegingen in maart. Het totaalrendement van de IEX Fonds 40 bedroeg vorige maand +1,02%. Daar is natuurlijk weinig mis mee.

Wat gebeurde er in maart? Nou ja, de verschillende obligatiefondsen presteerden matig met vele kleine minnetjes. Positieve uitschieter was het high conviction-obligatiefonds Templeton Global Total Return, dat geleid wordt door Michael Hasenstab en dat sinds oktober 2016 aan een indrukwekkende beweging omhoog bezig is.

De fondsen actief in de vastgoedmarkt presteerden zwak. In de IEX Fonds 40 hebben vier vastgoedfondsen een plaatsje. Alleen DPAM INVEST B Real Estate Europe (+0,38%) ging de maand uit met een klein plusje. De andere drie boekten negatieve rendementen, oplopend tot -3,18% van het wereldwijde vastgoedfonds Henderson HF Global Property Equities.

Oranje boven

Winnaars waren er ook. En wat voor winnaars! Het was weer eens oranje boven. Zowel het smallcapfunds Teslin Darlin als Kempen Orange ging in maart hard omhoog. April wordt voor Teslin Darlin waarschijnlijk ook een feestmaand. Met een bod op Accell en een nieuwe recordkoersstand van het aandeel Besi is de kans groot dat Teslin Darlin in de volgende update van de IEX Fonds 40 hoge ogen gooit. Of gooit Marine Le Pen alsnog roet in het eten?

De actieve fondstoppers van maart

1. TreeTop Convertible International (+6,30%)
2. Teslin Darlin (+5,88%)
3. Kempen Orange (+5,14%)
4. JPM Europe Dynamic Small Cap (+4,86%)
5. Morgan Stanley Global Opportunity (+3.96%)

Sinds het begin van dit haar staat de IEX Fonds 40 op een plus van 6,41%. Daarmee presteert ons actieve fonds beter dan zijn passieve tegenhanger, de IEX Index 20+, die uit ETF's is opgebouwd en die year to date op een plus van 5,94% staat.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

IEXFonds 40