Nieuws

Azië maakt werk van corporate governance

Ten gevolge van de nodige bedrijfsschandalen staat corporate governance hoog op de Aziatische agenda. Dat is goed nieuws voor aandelenbeleggers.

Aziatische bedrijven kenden de laatste jaren flink wat managementschandalen. Het dwingt bedrijven hun bestuur te verbeteren, en dat is goed voor de aandelenkoersen. Dat schrijft volgens Bloomberg Goldman Sachs in een dinsdag verschenen rapport.  

Hoe schadelijk schandalen kunnen zijn voor de koersontwikkeling, blijkt uit een onderzoek naar 14 van de grootste schandalen. Gemiddeld bleven de koersen van de bedrijven betrokken bij die schandalen in de twee weken erna 25% achter op sectorgenoten. 

Japan

Gelukkig is op verschillende niveaus doorgedrongen dat er iets moet gebeuren aan het mismanagement in de top. Zo is de Japanse overheid bezig met het opstellen van betere corporate governance regels, terwijl Japanse pensioenfondsen tegelijkertijd hun rol als waakhond aanscherpen.

En meer in het algemeen geldt dat bedrijven zelf inzien dat ze hun managementstructuren moeten verbeteren. Dat geldt volgens Goldman onder andere voor het Japanse Sumitomo Mitsui Financial, de  Zuid-Koreaanse bedrijven Hyundai Motor and Samsung Electronics en het Chinese Baoshan Iron & Steel.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus