Nieuws

Brexit bedreigt kredietwaardigheid Europese Unie

Een afwaardering van de kredietwaardigheid van de Europese Unie dreigt als het Verenigd Koninkrijk de rekening van de Brexit niet betaald.

Volgens kredietbeoordelaar S&P Global is het betalen van de rekening - door Financial Times op 60 miljard euro geraamd - van een schone scheiding tussen de EU en het VK waarschijnlijk niet rechterlijk af te dwingen. Als Londen weigert te betalen, kan Europa het Verenigd Koninkrijk niet failliet laten verklaren.

Als het Verenigd Koninkrijk weigert te betalen, komen de stabiele ratings (AA-Stable/A-1+) van de Europese Unie mogelijk in het gedrang, waarschuwt S&P. “Onze rating voor de EU hangen tot op zekere hoogte af van de verwachting dat het VK zijn financiële verplichtingen aan de Europese Unie inlost.”

Volgens de kredietbeoordelaar kan dat ook gelden voor instellingen die het Verenigd Koninkrijk geld hebben geleend, zoals de Europese Investeringsbank, de Inter-American Development Bank, Council of Europe Development Bank, African Development Bank, en Eurofima.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?